PvdA: 'Norder verzweeg Vestia-zaak'

DEN HAAG - De Haagse wethouder Marnix Norder heeft zijn eigen PvdA ten onrechte genegeerd in de ontknoping van de Vestia-affaire. Hij had op z'n minst zijn eigen partij vertrouwelijk moeten informeren. Dat stelt het prominente PvdA-raadslid Gerard Verspuij in een interview met Omroep West.

Norder was, evenals het ministerie, op de hoogte van de ruim een miljard schuld van de corporatie, maar hield zijn kaken op elkaar. Vestia kreeg de schuld door veel risico's te nemen op de beurs. Topman Erik Staal stapte op, maar kreeg ondanks de financiële nood 3,5 miljoen euro mee.

Volgens Bart Brand (PVV) had wethouder Norder het in ieder geval aan de gemeenteraad moeten vertellen: 'Het is de functie van de raad om het college van b en w te controleren, maar daarvoor moeten wij wel informatie krijgen'.

Verspuij (PvdA) zegt letterlijk wakker te liggen vanwege de problematiek bij Vestia, waar veel PvdA-leden lid van het bestuur zijn: 'Er moet een intern onderzoek komen waarin de rol die de betrokkenen in deze kwestie hebben gespeeld wordt onderzocht, ongeacht van welke partij hij of zij lid is'. Ook Verspuij is van mening dat Norder de gemeenteraad had moeten inlichten: 'De huurders zijn in deze kwestie het meest belangrijk, niet het geld'. 

Volgens de betrokken autoriteiten had openbaarmaking nog grotere gevolgen gehad. Marnix Norder wil niet reageren.

> Dossier Vestia

Deel dit artikel: