nieuws

Vestia kan Den Haag veel geld gaan kosten

Vestiakantoor in Den Haag
Vestiakantoor in Den Haag
DEN HAAG - Als Vestia 3 miljard euro moet terugbetalen aan banken, dan kan dat de gemeente Den Haag veel geld kosten. Dat zegt hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer van de TU Delft. Hij pleit voor meer controle in de toekomst.
Het waarborgfonds, het Rijk en de andere corporaties zullen het meeste betalen. Als er meer nodig is dan 3 miljard dan moeten de gemeenten Rotterdam en Den Haag diep in de buidel tasten.Voor Den Haag zou het mogelijk kunnen gaan om een renteloze lening van honderden miljoenen.
Mocht Vestia omvallen, dan hoeven bestaande huurders geen drastische huurverhoging te verwachten, aldus Boelhouwer. Maar nieuwe huurders zullen wel meer moeten gaan betalen.

Betere controle

Een betere controle op de financiële huishouding van de woningcorporatie moet in de toekomst voorkomen dat het wederom fout gaat. 'Daar ontbrak het aan, daarom konden ze bij Vestia vrij hun gang gaan met alle gevolgen van dien' .
Vestia verkeert momenteel in zwaar weer. Onlangs is de bestuursvoorzitter opgestapt nadat bekend werd dat er grote financiële risico's zijn genomen. Bovendien wordt hun financiele topman Marcel de V. (45) verdacht van fraude.

Terugvorderen

Volgens De Telegraaf dreigt faillissement voor de woningbouwcorporatie, omdat de banken onmiddellijk alle leningen kunnen terugvorderen met een totale waarde van 3 miljard euro, als blijkt dat er fraude is gepleegd. Momenteel is zijn er enkel verdenkingen die worden onderzocht door de FIOD en het Openbaar Ministerie.
Geen risico
De huurders lopen volgens Vestia geen risico. Een woordvoerder zegt dat 'het rekenmachientje van De Telegraaf op hol is geslagen' en beweert dat het bedrag veel lager is dan 3 miljard euro. Bovendien is de fraude nog niet bewezen. 'Als er steekpenningen zijn ontvangen, dan zijn ze natuurlijk ook uitgedeeld', aldus Vestia.

Geen zorgen

De woningcorporatie is momenteel bezig met een financiële sanering en probeert alle nadelige derivaten te verkopen. Vestia: 'Over een jaar ziet het er helemaal anders uit. Onze huurders hoeven zich geen zorgen te maken'.
Politiek
In de Haagse politiek wordt op dit moment nog terughoudend gereageerd. Wethouder Marnix Norder doet al wekenlang geen uitspraken over de toestanden bij Vestia, tot irritatie van sommige raadsleden. Maandagavond wordt er binnen de PvdA fractie hierover gesproken. Coalitiegenoot D'66 reageert uit monde van Irene van Geest. Ze hoopt dat er een oplossing komt die niet nadelig is voor de 20.000 huurwoningen in Den Haag. Van Geest spreekt schande van de toestand bij Vestia. "..maar wij zitten helaas niet aan de knoppen. Jaren geleden zijn de woningcorporaties geprivatiseerd. Misschien dat de minister iets kan doen".