Vestia schrapt alle nieuwe bouwprojecten

DEN HAAG - Vestia schrapt alle nieuwbouwprojecten die nog niet in gang zijn gezet. Dat bevestigt een woordvoerder. Deze maatregel is onderdeel van een herstelplan voor de woningcorporatie.

Behalve het niet doorzetten van nieuwe projecten, gaan de komende 10 jaar ook 15.000 huurwoningen in de verkoop. Vestia heeft een enorme schuld en dreigt failliet te gaan. Om dat te voorkomen is een herstelplan opgesteld dat donderdag door minister Spies van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Het herstelplan gaat het Centraal Fonds Volkshuisvesting niet ver genoeg. Maar Vestia krijgt 1 jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Dat gebeurt onder verscherpt toezicht van het fonds. Op 1 mei 2013 moet duidelijk zijn of de financiën op orde zijn, en of de corporatie dus kan blijven bestaan.

Wat de maatregelen betekenen voor Den Haag, waar Vestia ook veel woningen verhuurt, is nog niet duidelijk. De Haagse wethouder Norder wil eerst de gemeenteraad informeren voordat hij op de plannen reageert. Vestia heeft wel toegezegd dat er niet bezuinigd wordt op onderhouds- en verbeterprogramma's.

Vestia start zelf een feitenonderzoek om erachter te komen hoe het mogelijk is dat de corporatie in zulke grote problemen is gekomen. Daarnaast wordt ook een forensisch onderzoek gestart om te kijken of derden aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de nu ontstane situatie.

 

Deel dit artikel: