Ex-stuntman Hans Weeber zwemt naar Engeland

WESTLAND - Ex-stuntman Hans Weeber uit Ter Heijde gaat van Nederland naar Engeland zwemmen. De Westlander wil dit doen kort voorafgaand aan de Olympische Spelen die op 27 juli in Londen worden geopend.

Weeber denkt de ruim 300 kilometer in tien dagen te kunnen overbruggen. Hij gaat zwemmen en slapen afwisselen. Om dat laatste te kunnen doen, is hij nog wel op zoek naar een begeleidende boot.

Hoewel Weeber met zijn hachelijke onderneming voor gek verklaard zou kunnen worden, valt succes niet uit te sluiten. Eerder zwom de man die stuntman was in films als “A Bridge too Far” en “Soldaat van Oranje” al de Rijn af.

Ook ging hij in een vlet de Noordzee over, als een eerbetoon aan de Engelandvaarders die deze gevaarlijke tocht in de Tweede Wereldoorlog maakten. “Het is zeker gevaarlijk en spannend”, aldus Weeber tegenover Omroep West. “Ik denk toch dat het gaat lukken.”

BV Nederland

De Heijenaar (61) ziet zijn zwemonderneming als Holland-promotie. Hij wil, zoals hij zelf zegt, ‘De BV Nederland op de kaart zetten.’ Weeber: “We hebben hier, en in het Westland in het bijzonder, zoveel bedrijvigheid. We zijn de top in de wereld op heel veel gebieden. Met de aandacht die ik voor het zwemmen denk te krijgen, komt dat goed tot z’n recht.”

Ook wil Weeber geld voor een goed doel inzamelen, door zich per kilometer te laten sponsoren.

Begeleiding

De grootste uitdaging voor Weeber is nog het vinden van een begeleidende boot. Zonder die steun is zwemmen vanaf de Westlandse kust naar Engeland uitgesloten. "Je merkt dat het in deze economische tijden nog niet meevalt om die steun te vinden. Maar iemand moet toch met een zeewaardig schip mij willen begeleiden?

Over veel is al nagedacht, onder meer in samenwerking met Defensie. We gaan niet maar zomaar iets doms doen. Een schip heb ik echter wel nodig voor die periode van tien dagen. Ik hoop dat iemand mij daarmee wil helpen."

Engelandvaarders

Inmiddels is hij wel zover dat de Nederlandse ambassadeur in Engeland hem wil verwelkomen. Die beoogde ontvangst dankt hij aan zijn eerdere succesvolle ondernemingen, zoals het Engelandvaardersproject. In die hoedanigheid kreeg hij destijds ook steun van de inmiddels overleden ex-Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema, op wie de speelfilm Soldaat van Oranje was gebaseerd.

Weeber heeft in het Westland inmiddels ook steun gezocht bij jongeren, die hem in de opmaat naar de zwemtocht ondersteunen. “En misschien zwemmen ze wel een heel klein stukje mee,” hoopt hij. “Dit is toch wat ik wil overbrengen: dat wij in Nederland een ondernemend volkje zijn, veel voor elkaar kunnen boksen en gezond willen leven. Jongeren stralen dat uit.”

Het overbruggen van de 300 kilometer is levensgevaarlijk. Weeber: “Ze gaan me in Nederland desondanks echt wel terugzien. Al moet je dit zeker niet onderschatten. De zee moet me het succes wel gunnen.”

Deel dit artikel: