Faillissement Vestia van de baan

REGIO - Woningcorporatie Vestia gaat uiteindelijk toch niet failliet. Na dagen onderhandelen is een akkoord gesloten met de banken, zo meldt de NOS woensdag.
Overeengekomen is dat de huidige rentestand wordt bevroren. De banken stellen daardoor geen extra financiële eisen.
Vestia is in de problemen gekomen door de aanschaf van grote aantallen derivaten, ingewikkelde beleggingsproducten die het bedrijf beschermen tegen rentestijgingen. Doordat de rente daalt in plaats van te stijgen, heeft de woningstichting een schuld van in totaal 2,1 miljard euro bij in totaal 11 banken. Daardoor zouden de banken meer onderpand kunnen eisen.

Waarborgfonds

Vestia, de toezichthouders in de corporatiesector en het Rijk wisten vorige week de banken onder druk te zetten door de sociale woningen van de woningstichting onder te brengen bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. De banken staan daardoor achter in de rij als Vestia failliet zou gaan.
In totaal beschikt de woningstichting over zo’n 90.000 huizen, in onder meer Den Haag, Delft en Rotterdam. Bij de problemen rond Vestia speelde de inmiddels gearresteerde financieel topman Marcel de V. een belangrijke rol. Hij wordt ervan verdacht smeergeld te hebben ontvangen voor de aanschaf van derivaten.