Tbs voor doodsteken zoontje

DELFT - Donna M. is door de rechtbank veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de doodslag op haar zoontje Yassin (9). Volgens de rechter is M. volledig ontoerekeningsvatbaar en dus is een celstraf niet op zijn plaats.
Op 10 juli 2010 stak de vrouw haar zoontje dood, toen hij op onbegeleid bezoek bij haar was. Donna en Yassin stonden onder toezicht van jeugdzorg. Volgens de rechter is doodslag bewezen, omdat ze zich goed bewust was van wat ze had gedaan. Na haar daad heeft Donna M. de pastoor en 112 gebeld, ze heeft zich omgekleed en zelfs haar medicatie klaargehangen voor in de cel.
Volgens de rechter is er geen sprake van moord. Dat zou namelijk betekenen dat ze het doodsteken van haar zoontje vooraf zou hebben gepland. En de rechter zegt dat dat niet kan worden bewezen.

'Ik boet ervoor'

Donna M. stak haar zoontje dood omdat ze hem wilde beschermen. 'Ze wilden mijn kind van mij afpakken, dat kon ik niet toestaan', verklaarde ze aan agenten. Ze heeft tot God gebeden: 'Neem Yassin op in uw koninkrijk. Ik boet hiervoor. Ik schuil niet, ik vlucht niet.'
De rechtbank neemt de conclusie van het Pieter Baan Centrum (PBC) over dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar is. Ze lijdt aan een ziekelijke stoornis, een paranoide waan. Daarnaast heeft ze een borderline persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld.

Kans op herhaling

Twee weken geleden hield de advocaat van Donna M., die overigens niet bij de uitspraak aanwezig was, een vurig pleidooi om geen dwangverpleging op te leggen. Volgens hem zou er geen kans zijn op herhaling van het misdrijf. Maar daar denkt de rechtbank anders over.
Donna M. gelooft dat jeugdzorg haar kind wilde afpakken en dat hij daar seksueel werd misbruikt. Om hem van alles te verlossen heeft ze hem doodgestoken.
Het is nu haar missie om wraak te nemen op degenen die in haar ogen verantwoordelijk zijn voor de dood van Yassin, vertelde Donna M. eerder. Volgens de rechter heeft ze in het verleden al mensen van jeugdzorg bedreigd. Dus is tbs met dwangverpleging noodzakelijk.