Zoetermeerse wethouder Frank Speel weg

ZOETERMEER - Het CDA in Zoetermeer heeft het vertrouwen opgezegd in wethouder Frank Speel. Hij kwam onder vuur te liggen in verband met het dossier rond de GGD Zuid-Holland West.
In een korte mededeling tijdens een vergadering van de gemeenteraad in Zoetermeer zei CDA'er Jan-Renger Harwig dat zijn partij geen vertrouwen meer heeft in Speel. 'De afgelopen tijd is er veel gepraat met de wethouder, maar dat heeft niet geleid tot herstel van het vertrouwen'. Harwig zei dat er snel naar een opvolger wordt gezocht.

Speel is dierbaar

'De persoon Frank Speel is ons zeer dierbaar, de bestuurder Frank Speel kan in de ogen van de CDA-fractie geen rol meer spelen in het oplossen van de GGD-problematiek'. Het CDA zegt geen enkele twijfel te hebben dat Speel naar eer en geweten heeft gehandeld.
De partij is boos over de gebrekkige informatie van de wethouder aan de raad. Het CDA vindt dat alle energie nu gestoken moet worden in het oplossen van de problemen bij de GGD Zuid-Holland West.

Grootste aandeelhouder

Zoetermeer is de grootste aandeelhouder als gemeente in de GGD Zuid-Holland West. Zeven andere gemeenten zijn ook aandeelhouder. Bij de GGD Zuid-Holland West ontstond vorig jaar een tekort van 2,5 miljoen euro. Ook de komende twee jaar wordt financieel zwaar weer verwacht. 
De directeur van de GGD Zuid-Holland West werd onlangs vervangen door een tijdelijke opvolger. Volgende week wordt een onderzoeksrapport gepresenteerd over hoe de financiële puinhoop bij de GGD Zuid-Holland West is ontstaan.

Brokkenpiloot

Speel is een brokkenpiloot in de lokale politiek in Zoetermeer. In 2009 moest hij ook al het veld ruimen als wethouder door de Sterigenics-affaire. Jarenlang kon het bedrijf Sterigenics, dat medische instrumenten schoonmaakt, gevaarlijke stoffen uitstoten. Speel zou ook hierbij niet goed hebben gehandeld. Na de verkiezingen keerde Speel terug als wethouder in Zoetermeer.