Den Haag trekt claim op Geste in

DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil de claim van enkele tonnen euro’s aan het adres van de Geste Groep intrekken. Als tegenprestatie moet de projectontwikkelaar zijn plannen doorvoeren om een aantal woningen aan de Haagse Stationsweg op te knappen.

Als de gemeente deze deal niet sluit dan dreigt een jarenlange juridische strijd en is de buurt de dupe, zo stelt de Haagse wethouder Norder. De Geste Groep is sinds enkele jaren eigenaar van een aantal woningen bij Den Haag Hollands Spoor en wilde de panden renoveren.

Maar vanwege de recessie deed de ontwikkelaar niet wat hij beloofde, ondanks aandringen van de gemeente. De panden verpauperden en afgelopen voorjaar moest de gemeente zelfs een aantal woningen slopen omdat de situatie voor de omgeving onverantwoord zou zijn.

Renovatie in historische stijl

‘Toen heeft de Geste Groep de werkzaamheden stilgelegd en heeft de gemeente een claim ingediend omdat de ontwikkelaar in gebreke is gebleven’, vertelt Norder. ‘De Geste Groep heeft aangegeven de claim juridisch aan te willen vechten. Daarop zijn we opnieuw in gesprek geraakt en heeft Geste een nieuw plan ingediend waarbij de gevels in historische stijl worden teruggebracht. De woningen worden opgeknapt. Ik vind de tekeningen er goed uitzien.’

De wethouder erkent dat door het laten vallen van de claim slecht gedrag beloond wordt. ‘Dat doe ik ook niet graag. Maar het is het beste voor de buurt als er wat gebeurt met de panden. Anders blijven de bewoners nog jarenlang met deze rotzooi zitten.’

D66-raadslid Martijn Bordewijk ziet ook dat slecht gedrag beloond wordt, maar vindt het vooral belangrijk dat er wat gebeurt met de panden.
Hij spreekt van 'een blik op de toekomst'.

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de deal.

 

Deel dit artikel: