Echtgenote schutter 't Koetsiertje mag blijven

DELFT - De echtgenote van Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 in Delft zes mensen doodschoot, mag in Nederland blijven. Dat terwijl ze hier illegaal verblijft. Volgens de rechter in Utrecht moet de vrouw voor hun gezamenlijke kind kunnen zorgen.

De schutter zit levenslang vast, omdat hij bijna dertig jaar geleden bij café 't Koetsiertje de zesvoudige moord pleegde.

Cevdet leerde zijn vrouw kennen toen hij gedetineerd zat. Ze hebben sinds 1999 een relatie. De man zit sinds 2001 in een tbs-kliniek, omdat hij ongeschikt is voor detentie. In 2004 werd hun kind geboren en in 2007 zijn ze getrouwd. Volgens de rechter is het tegen de Europese regels om deze vrouw, die illegaal in Nederland was, een verblijfsvergunning te weigeren.
   
Omdat de man de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft zijn kind die ook. Voor de rechter is het kind daardoor een EU-burger. Als zijn moeder geen vergunning zou krijgen, zou het kind feitelijk worden gedwongen de EU te verlaten.
   
Het echtpaar en het kind ontmoeten elkaar een aantal dagen per week in de kliniek waar de man zit. De rechter wil het kind niet bijvoorbeeld in een
pleeggezin plaatsen, omdat dat in dit geval een structurele situatie zou zijn.

Deel dit artikel: