Wim Zegwaard duwde overvallers naar buiten

Woning Wim Zegwaard
Woning Wim Zegwaard
RIJSWIJK - Ondernemer Wim Zegwaard duwde de overvallers van zijn villa in Rijswijk zelf naar buiten. Dat bleek dinsdagavond uit een reconstructie in het tv-programma Opsporing Verzocht. In de uitzending werden ook foto's van de buit getoond.
De Rijswijkse ondernemer werd in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart overvallen in zijn villa aan het Haantje in Rijswijk. Rond 22.30 uur klommen de overvallers via het dak de woning binnen. Zegwaard was op dat moment met zijn vriendin in de kelder.
Het stel werd geboeid en onder schot gehouden, terwijl de daders twee uur lang de villa doorzochten. Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat een van hen na drie kwartier even naar buiten loopt om poolshoogte te nemen. Daarna gaan ze rustig verder met het bij elkaar graaien van hun buit.
Een groot geldbedrag en een dure collectie horloges worden in witte kussenslopen gestopt en een voor een in de tuin gelegd.

Naar buiten gewerkt

Rond 1.00 uur 's nachts, als opnieuw de voordeur opengaat en een van de overvallers met de buit in de weer gaat, weet Wim Zegwaard geboeid en al de overvallers zijn huis uit te duwen. Door de daders wordt een zwarte Volkswagen Golf voorgereden en de buit verdwijnt over het hek van de villa in de kofferbak.
Tijdens het inladen verstoppen de daders zich plots in de tuin, zo is op de bewakingsbeelden te zien. Er rijdt een witte bestelbus langs. Pas als die voorbij is, hervatten de overvallers hun aftocht. De politie is nog altijd op zoek naar de bestuurder van de witte bestelbus, in de hoop dat hij of zij meer informatie heeft.

Beloning

De overvallers rijden tijdens hun vlucht nog in een politiefuik op de Prinses Beatrixlaan. Daar wordt toevallig net een alcoholcontrole gehouden. De Volkswagen rijdt op hoge snelheid langs de controle, waarop een motoragent de achtervolging inzet. Die verliest na verloop van tijd het spoor.
Sindsdien ontbreekt van de overvallers elk spoor. Het onderzoek is in handen van de politie in Amsterdam, die zegt zo'n dertig tips te hebben binnengekregen. Ze vermoeden dat Zegwaard is overvallen door twee daders, maar sluiten niet uit dat een derde op de uitkijk heeft gestaan. Het gaat om mannen van rond de 30 jaar, met een slank postuur. In Opsporing Verzocht werden dinsdagavond nieuwe beelden getoond van de bewakingscamera's van Zegwaard, waarop de overvallers te zien zijn.
Er is door Wim Zegwaard flink wat tipgeld uitgeloofd. Wie de daders aangeeft krijgt drie ton. Als de buit ook terugkomt, krijgt de tipgever nog eens tien procent van de waarde.

Gestolen auto

De auto die voor de overval werd gebruikt is waarschijnlijk gestolen. De politie vermoedt dat de wagen nog een week lang ergens heeft gestaan, voordat hij voor de overval werd gebruikt. De kentekenplaten werden twee weken voor de overval gestolen van een auto aan de Arendshorst in Honselersdijk.
De buit van rond de tien miljoen euro bestaat dus voor een groot deel uit de collecties horloges. De politie verwacht niet dat die per stuk worden aangeboden, maar dat ze met hele partijen tegelijk op de markt zullen worden gebracht.