Nieuw cultuurpaleis voor Den Haag

DEN HAAG - De stad Den Haag krijgt een nieuw cultuurpaleis. Het nieuwe Spuiforum moet een voor Europa uniek uitgaans- dans- en muziekcentrum worden. Het nieuwe gebouw op het Spui kost 180 miljoen euro. Dat is 80 miljoen euro minder dan eerder gepland.

Dat heeft het Haagse stadsbestuur besloten. De huidige theaters op het plein worden gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe Spuiforum. Die gebouwen zouden anders voor vele miljoenen moeten worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd. Volgens wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen) wordt het plein daarmee 'het Broadway' van Den Haag.

Wethouder Marjolein de Jong (D66, cultuur) is enthousiast. Volgens haar wordt het meer dan alleen een gebouw. Het wordt door de architectuur, met een grote glazen koepel op de bovenste verdieping, een 'icoon' dat iedereen in Nederland gezien moet hebben. Ook moet het een bruisend centrum worden waar de hele dag iets te doen is.

De bouw van het complex moet klaar zijn in 2018. Dat is het jaar dat Den Haag de Culturele hoofdstad van Europa wil worden. In het Spuiforum komen het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium samen. Daarnaast is er ruimte voor gastprogrammeringen. Verder kan het worden gebruikt voor evenementen, congressen, feesten en zelfs bruiloften.

Het gebouw is ontworpen door Architect Neutelings Riedijk. 

 

 

 

Deel dit artikel: