'Geen bewijs tegen Ronald P.'

Anneke van der Stap
Anneke van der Stap
DEN HAAG - Volgens de advocaat van Ronald P. is er geen enkel bewijs tegen zijn cliënt en daarom pleit hij voor vrijspraak. Het pleidooi van Ruud van Boom duurde 6 uur en is nog niet af. Vrijdag gaat hij verder.
Ruud van Boom verdedigt Ronald P., de vermeende moordenaar van studente Anneke van der Stap. De 22-jarige Rijswijkse verdwijnt spoorloos in juli 2005. Elf dagen later vindt een voorbijganger in de bosjes langs het Rijswijkse Jaagpad haar stoffelijk overschot.

Fouten


Volgens Van Boom is zijn er geen sporen, geen getuigen en is er geen doodsoorzaak. Verder heeft Ronald P. altijd ontkent dat hij Anneke vermoord heeft.
De advocaat somde verder een aantal fouten op die justitie gemaakt heeft. Zo is de kleding van Anneke gewassen. Alle mogelijke sporen zijn daardoor uitgewist.

Getuige


De belangrijkste getuige die het OM opvoert is een oud-mede-gevangene van P. De man verklaart dat P. de moord op de studente aan hem heeft bekend. Volgens advocaat Ruud van Boom is de getuige ‘een notoire oplichter, die zichzelf tegenspreekt en fantaseert.’

Onrechtmatig


De advocaat wil dat het belangrijkste bewijs tegen Ronald P. niet ontvankelijk wordt verklaard. P. heeft op de avond van de moord met de chippas van Anneke betaald in een benzinestation in Scheveningen. Volgens het OM is de pinpas de belangrijkste link tussen P. en Van der Stap. Van Boom vindt dat de chipgegevens niet op een rechtmatige manier zijn verkregen.

Imagoprobleem


Volgens P.’s advocaat heeft zijn cliënt een imagoprobleem. ‘Hij is veroordeeld in de Puttense moordzaak en getuigen zijn beïnvloed door alle berichtgeving in de media.’
‘Justitie had Ronald P. in 2005 al moeten verhoren. Nu zijn er jaren verstreken, zijn veel getuigen beïnvloed en kunnen veel mensen zich weinig herinneren.’

Alibi


Verder zegt Van Boom dat zijn cliënt een alibi heeft. Op de dag van de moord stond hij op de jaarmarkt in Harskamp in het oosten van het land. Volgens Van Boom heeft P. geen tijd gehad om Anneke te achtervolgen. ‘Daarnaast zou het dom zijn om Anneke te vermoorden en daarna naar een benzinestation te rijden om daar direct met haar pas te gaan chippen, voor het oog van alle camera’s die daar hangen.’
Van Boom was 6 uur lang aan het woord. Vrijdag mag hij zijn pleidooi afmaken. Dan mag ook justitie op zijn verhaal reageren. En het laatste woord is dan aan Ronald P. Al is de vraag of hij daar gebruik van zal maken.