Troon Willem krijgt tweedehands W

DEN HAAG - Mocht er op korte termijn een troonswisseling komen, dan is de Ridderzaal er nu al helemaal klaar voor. En daarvoor worden sommige attributen gewoon opnieuw gebruikt.

'Er staat al een troon klaar voor prinses Maxima', vertelt Hans Berkhout, verantwoordelijk voor de inrichting van de Ridderzaal. Mocht het nodig zijn dan wordt de troon ‘à la minute’ van zolder gehaald.

Nu staat er in de troon van Beatrix nog een sierlijke letter B. Maar mocht zij het stokje overdragen aan haar zoon, dan ligt de W ook al klaar. De toekomstige koning Willem IV, krijgt namelijk de oude letter van zijn overgrootmoeder Wilhelmina.

Prikken

Berkhout is al zeker 35 jaar verantwoordelijk voor de inrichting van de Ridderzaal op Prinsjesdag. Hij kent dus het klappen van de zweep. 'Op de eerste rij zit de koninklijke familie met helemaal links prins Willem Alexander, die heeft links zijn sabel hangen en als hij dan rechts zit, zit hij altijd iemand te prikken.'

Hoe vaak Berkhout de koningin heeft ontmoet is niet meer te tellen. 'Gemiddeld per jaar, wat ze hier komt, daar komt het op neer natuurlijk. En dan moeten we de rode loper ook altijd voor haar uitleggen natuurlijk.'

Het duurt een kleine week om de Ridderzaal helemaal klaar te maken voor de Troonrede, maar dan zijn ook alle 1061 stoelen en de troon weer brandschoon. 

Deel dit artikel: