Liveblog: Prinsjesdag 2012

REGIO - Welkom op het liveblog van Omroep West, volg hier het laatste nieuws over Prinsjesdag 2012. We zijn natuurlijk ook te volgen op Twitter via @omroepwest. Ben je zelf vandaag ook in de Haagse binnenstad? Stuur je leukste Prinsjesdag foto naar foto@omroepwest.nl.

14:15 uur: En met de balkonscène op Paleis Noordeinde komt ook een eind aan het liveblog van Omroep West. We danken je voor het lezen en voor meer nieuws over Prinsjesdag verwijzen we naar de reguliere berichtgeving van Omroep West en het dossier Prinsjesdag 2012.

14:12 uur: Terwijl iedereen de Troonrede nabespreekt hebben de mensen in het publiek ook oog voor andere zaken: 'Best een leuk jurkje', zegt een

14:08 uur: Ook het promoteam van West heeft niet stilgezeten, inmiddels zijn er al heel wat prinsen en prinsessen op de foto gezet. Bekijk hier het resultaat.

13:57 uur: De Gouden Koets is is op de weg terug naar Paleis Noordeinde voor de traditionele balkonscène.

13:38 uur: Politiek verslaggever Hans Hemmes over de troonrede: 'minder somber dan verwacht'. Met hard werken kunnen we er bovenop komen, maar daarvoor moeten we wel 'offers brengen'. Maar Nederland is een sterk land en heeft in zijn lange historie veerkracht gekend, sprak de koningin. Met andere woorden: we komen er wel weer bovenop. In de Troonrede was duidelijk de hand van rasoptimist en historicus Rutte te zien. Hij begon met een verwijzing naar de viering van 200 jaar Koninkrijk in 2013.  Zoals verwacht stond de Troonrede vooral in het teken van het gezondmaken van de overheidsfinanciën. Iedereen moet samenwerken om het begrotingstekort terug te dringen.

13:34 uur: De troonrede is afgelopen.

13:33 uur: Verslaggever Maarten Brakema vanuit Sociëteit De Witte: Bestuurders vier grote steden volgen vol aandacht de troonrede. pic.twitter.com/ODTvm0gP

13:22 uur: Lawaai op het Malieveld. Tijdens de traditionele rijtoer werd er elke minuut een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) op het Malieveld. » Bekijk de foto

13:17 uur: Beatrix heeft plaatsgenomen op haar troon en de Troonrede is begonnen.

13:12 uur: De route naar het Binnenhof is in de loop der jaren veranderd. Vroeger reed de koets het Binnenhof op via de Stadhouderspoort aan het Buitenhof. Deze poort was hoog genoeg om de Gouden Koets door te laten, maar het paste maar net. Toen in 1925 de bestrating werd vernieuwd kwam het straatniveau iets hoger te liggen. De doorgang werd te laag en de koets paste niet meer onder de poort door. Sindsdien rijdt de koets via de andere kant het Binnenhof op, door de Middenpoort en de Grenadierspoort. Deze poorten zijn iets hoger, waardoor het net past.

13:10 uur: Prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven rijden in een gala-glasberline bespannen met vier paarden. De ceremoniemeester en kamerheer zitten in een gala-berliner bespannen met twee paarden, gevolgd door de grootmeester en grootmeesteres in een galacoupé bespannen met twee paarden.

13:00 uur: De Gouden Koets (met daarin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima) is begonnen aan de rijtoer. De route (anders dan andere jaren i.vm. werkzaamheden bij het Mauritshuis)

12: 55 uur: Het centrum van Den Haag is volgestroomd met publiek, op het Noordeinde staan de mensen rijendik. Er worden volgens de politie vandaag zo'n 40.000 bezoekers verwacht.

12:53 uur: Er rijden vandaag zeven leden van het koninklijk huis mee in de stoet: koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Verder bestaat de stoet uit leden van de hofhouding, politie te paard, een muziekkorps en verschillende afdelingen van het leger.

12:51 uur: Ook Minister De Jager is er klaar voor, hij stuurt zojuist de tweet: 'Het koffertje is ingepakt. Nu nog wat laatste voorbereidingen en dan naar het Binnenhof #Prinsjesdag pic.twitter.com/fBypCI3K

12:48 uur: Weerman Huub Mizee: 'Opklaringen lijken op tijd te komen voor de rijtoer.' Het ziet er naar uit dat de koningin en het publiek het tijdens de rijtoer met de Gouden Koets het droog gaan houden. Later op de dag nog wel kans op buien. Dus, houd je regenjas bij de hand.

12:37 uur: Langs de route staan ook dames uit Scheveningen gehuld in de traditionele klederdracht. Zij zijn uitgenodigd om tijdens de rijtoer langs het parkoers hun kleding te laten zien. "We worden niet elk jaar uitgenodigd, maar zijn heel blij dat we er vandaag bij zijn', zegt een van de dames. » Bekijk het interview

11:54 uur: De kapel van de Koninklijke Luchtmacht gaf alvast voor de microfoon van Radio West een voorproefje: » Luister mee

11:53 uur: Leden Utrechtse studenten weerbaarheid maken zich klaar in Haagse Parkstraat voor erewacht. » Bekijk de foto.

11:48 uur: Eén van de mannelijke toeschouwers langs het parkoers heeft een duidelijke voorkeur voor prinses Màxima:  'Ja uiteraard, en ik hoop dat ze nog in bikini is', zegt hij voor de camera van Omroep West. » Bekijk hier het interview

11:34 uur: Voor wie nog een plekje zoekt langs de route: de West-verslaggever ziet om 11:30 uur nog genoeg vrije plekjes langs de hekken op het Lange Voorhout.

11:26 uur: ADO Den Haag twittert een foto van militairen die oefenen. Dat doen ze op het parkeerterrein van het Kyocera stadion. » Bekijk hier de foto

11:25 uur: Om 12:00, 13:00 en 14:00 uur extra Prinsjesdaguitzendingen van het TV West Nieuws. » Uiteraard ook via de stream.

11:23 uur:  'Beatrix heeft altijd geluk Als de rijtoer begint, gaat de zon schijnen.' Dat zegt de ijscoman die dinsdag zijn karretje bij het Noordeinde heeft geparkeerd. Hij was er al vroeg bij, want als het centrum dicht gaat, is er geen doorkomen meer aan. Veel klandizie heeft hij nog niet gehad, dat begint pas 's middags te lopen. 'We moeten altijd even wachten tot de balkonscene voorbij is, dan gaan we pas verkopen.' » Bekijk de video

10:40 uur: Er zijn fans die straks vanaf een betaalde tribune de Gouden Koets zien langskomen. Verslaggever Mariët Overdiep klom op de tribune op het Plein vlakbij de ingang naar het Binnenhof en sprak daar met een paar bezoekers. Rond 10:50 uur waren er nog kaarten te krijgen.  » Luister naar het verslag 

10:37 uur: Op uitnodiging van de Haagse burgemeester Van Aartsen kijken de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht straks in Sociëteit de Witte naar de troonrede van de koningin. Ook wethouders uit de grote steden zijn hierbij. De bijeenkomst wordt elk jaar gehouden. Verslaggever Lot van Bree is er ook bij om met de burgemeesters te praten.

10:25 uur: Ondanks zijn drukke programma maakt Mark Rutte even tijd voor een klasje schoolkinderen. » Bekijk de foto

10:14 uur: Het West promotieteam is aangekomen op het lange Voorhout. Ze zijn herkenbaar aan een grote gouden fotolijst en een oranje outfit. Zie je ze lopen, ga dan koninklijk bij ze op de foto. De foto staat vanaf vanmiddag op de Omroep West Facebook pagina. Deel je eigen foto op je eigen Facebook pagina  en verzamel zoveel mogelijk ‘likes’. Degene met de meeste ‘likes’ krijgt een koninklijke ontvangst bij Omroep West achter de schermen.

10:09 uur: Tussen 10:00 en 15:00 uur kan de politie verschillende wegen in de binnenstad afsluiten voor verkeer. De volgende wegen zijn sowieso dicht:  het Lange Voorhout tussen Toernooiveld en Vos in Tuinstraat. Van maandag 17 september 12.00 uur tot dinsdag 20.00 uur.  De route van de Gouden Koets, Casuariestraat en de Lange Poten. Op dinsdag Prinsjesdag van 6.00 uur tot 15.00 uur. Laden en lossen blijft mogelijk tot 10.30 uur. De Hogewal, Scheveningseveer, Prinsessewal en de Anna Paulownastraat zijn dinsdagan 11.45 uur tot 14.30 uur afgesloten voor verkeer.

10:06 uur: Vanmiddag rond 13.15 uur komt de koningin aan bij de Ridderzaal. Daar ligt zoals ieder jaar de rode loper weer voor haar klaar. Bijna een week is er gewerkt om de Ridderzaal piekfijn in orde te krijgen voor de Troonrede. Hoe dat in zijn werk gaat zie je in dit item van Marjolein van den Berg.

09:53 uur: Eerder meldden we dat foutgeparkeerde fietsen zijn verwijderd. Zat jouw fiets erbij? De weggehaalde exemplaren zijn afgeleverd bij het depot van Stadsbeheer aan het Trekvlietplein. » Luister naar het radio-item van verslaggever Henk Ruijl

09:45 uur: Kom je vandaag met het openbaar vervoer naar de Haagse binnenstad, houd dan rekening met het volgende: van 10:00 tot 15:00 zijn er omleidingen van bus/tram in centrum Den Haag door Prinsjesdag. Tram 2, 6, RR3, 4,bus 18 rijden de wel de normale route.  Klik hier voor een overzicht.

09:30 uur: Benieuwd naar het Prinsjesdag-programma? Check hier wat er op het officiële programma staat.

09:24 uur: De eerste foto's komen binnen in de Flickrset hieronder. Heb je ook een leuke foto van Prinsjesdag stuur deze naar foto@omroepwest.nl.

09:21 uur: Speel mee met het Prinsjesdag Westspel! Onze verslaggever Renate Sonneveld loopt rond in de stad. Speur haar op en speel mee met het spel in het radioprogramma Debby en Haar Mannen. Prijs: een flatscreen!

08:44 uur: Politiek verslaggever Maarten Brakema verwacht dat er vandaag inhoudelijk weinig nieuws te melden valt over de miljoenennota, omdat er nog een nieuw kabinet geformeerd moet worden. De plannen die er nu liggen zijn naar verwachting een uitwerking van het Kunduz-akkoord. Of dat echt zo is wordt vanaf 15:00 uur bekend, dan worden de stukken openbaar gemaakt. » Luister de voorbeschouwing van politiek verslaggever Maarten Brakema

08: 28 uur: Het weerbericht voor Prinsjesdag 2012 van weerman Huub Mizee: Veel wind en kans op buien... » Meer weer

08:26 uur: Onze Vlaamse collega Jeroen Tuytten mocht bij wijze van hoge uitzondering gisteren al de Gouden Koets bekijken. Hij laat zich bijpraten over het rijtuig, dat in 1898 door de bevolking van Amsterdam werd geschonken aan Wilhelmina toen zij op 18-jarige leeftijd koningin werd.  » Luister hier zijn verslag

07:45 uur: De politie verwijdert fietsen op en rond het Plein. De tweewielers moeten weg om plaats te maken voor de Gouden Koets. De politie adviseert mensen die hun fiets op het Plein hadden staan en hem niet meer terug kunnen vinden contact op te nemen met de gemeente.

07:30 uur: Ook verslaggeefster Mariët Overdiep staat bij Paleis Noordeinde. De sfeer zit er al goed in bij de fans van het Koninklijk Huis! Mariët loopt de bekende Oranjefan Johan Vlemmix`tegen het lijf. Hij vertelt over zijn mislukte poging om in de Tweede Kamer te komen, maar zegt het over vier jaar weer te willen proberen als Minister van Feest.  » Luister hier het interview

06:55 uur: Marcel van den Eng staat bij Paleis Noordeinde. De eerste Oranje-fans staan nu al in de stromende regen langs de route. Sommige fans stonden vanochtend al om 03:00 uur al naast hun bed om een goed plekje te kunnen bemachtigen. » Bekijk hier zijn interview met mensen langs de route

06:47 uur: De speciale prinsjesdag-gebakjes voor de leden van de Eerste en Tweede Kamer liggen te bakken. Topspanning bij de bakker in Den Haag, meldt verslaggever Henk Ruijl.

06:00 uur: Verslaggever Marcel van den Eng staat op het Plein en verslaggever Henk Ruijl is bij banketbakkerij Kelder die honderden gebakjes maakt voor leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Deel dit artikel: