Den Haag stroomt vol voor Prinsjesdag

DEN HAAG - Den Haag stroomt vol met Oranjefans vanwege Prinsjesdag. Vanmiddag worden ongeveer 40.000 mensen verwacht langs de route die Koningin Beatrix in de gouden koets van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal brengt. Dat is net zoveel als voorgaande jaren.

Ondanks het regenachtige weer zijn veel toeschouwers al sinds vanmorgen vroeg in de stad om tijdig een goed plekje te kunnen vinden. Sommigen zijn uitgedost in oranje kleren en komen uit alle hoeken van het land om de koninklijke familie in het echt te zien. De politie zet evenveel agenten in als vorig jaar om alles in goede banen te leiden. 'We willen dat Prinsjesdag waardig en feestelijk verloop', aldus een woordvoerder.

Dinsdagmorgen begon de politie met het afsluiten van het centrum. Tot halverwege de middag kan gemotoriseerd verkeer niet meer in de buurt van de route komen. Ook fietsers en voetgangers hebben in het gebied tussen Paleis Noordeinde en het Binnenhof niet meer overal toegang. Het openbaar vervoer wordt omgeleid. Vervoersbedrijf HTM heeft touwen in de tramrails gelegd om te voorkomen dat de wielen van de koets daarin vast komen te zitten.

De route is wel anders dan andere jaren omdat het Mauritshuis wordt verbouwd. De koningin en haar gevolg rijden daarom nu via de Lange Houtstraat en het Plein naar het Binnenhof. De rijtoer begint om 13.00 uur.

Rijksbegroting

In de loop van de middag presenteert minister Jan Kees de Jager de rijksbegroting en de miljoenennota aan de Tweede Kamer. Voor veel verrassingen zal dat niet zorgen. Na de val van het kabinet in april timmerden VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie de begroting voor volgend jaar al helemaal in elkaar. Vorige maand moest het kabinet alleen nog wat kleine financiële tegenvallers wegpoetsen.

Daarnaast wordt Prinsjesdag overschaduwd door de lopende kabinetsformatie. Feestdag of niet, verkenner Henk Kamp gaat ook op Prinsjesdag door met zijn werkzaamheden. Hij ontvangt in de ochtenduren de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, voor overleg. VVD en PvdA willen hun onderhandelingen starten maar zij kunnen in de Senaat niet rekenen op de steun van een meerderheid.

>Lees hier meer over Prinsjesdag 2012 

>Lees hier de Liveblog Prinsjesdag 2012
 
 


 

Deel dit artikel: