Prinsjesdag: het programma

DEN HAAG - De ambtenaren op het ministerie van Financiën leggen de laatste hand aan de rijksbegroting en de Miljoenennota - er moet nog een mooie oranje strik om - en zoeken de Oranje-fans alvast een goed plekje voor de rijtour met de Gouden Koets.

Ze moeten nog even geduld hebben tot 13.00 uur. Dan vertrekt de koninklijke stoet vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. De route is wel anders dan andere jaren omdat het Mauritshuis wordt verbouwd. De koningin en haar gevolg rijden daarom nu via de Lange Houtstraat en het Plein naar het Binnenhof. Tijdens de traditionele rijtoer wordt er elke minuut een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) op het Malieveld.

Rond 13.15 uur komt de Gouden Koets aan bij het Binnenhof. In de Ridderzaal opent de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer De Graaf, de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Koningin Beatrix leest vervolgens de troonrede voor.

Rond 13.50 uur vertrekt de koninklijke familie weer per Gouden Koets naar Paleis Noordeinde. Daar vindt dan de populaire balkonscène plaats.

Om 15.00 uur biedt de minister van Financiën het koffertje met de rijksbegroting en de Miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

Deel dit artikel: