Nieuw overleg over toekomst Ockenburgh

DEN HAAG - De omwonenden van landgoed Ockenburgh en de ontwikkelaar die daar een hotel en congrescentrum wil bouwen, krijgen nog een maand de tijd om met elkaar te gaan praten over aanpassingen van het plan.

Die handreiking deed de Haagse wethouder Marjolein de Jong (D66) woensdagmorgen tijdens een commissievergadering over de toekomst van Ockenburgh. Daarbij bleek dat er in de gemeenteraad en in de buurt grote bezwaren zijn tegen de renovatie van de markante jeugdherberg.

'Te ambitieus'

De bewoners vinden het voorstel van Nova Development veel te ambitieus. De ontwikkelaar wil niet alleen het huidige gebouw renoveren, maar er een grote vleugel aanbouwen.

Het plan voor een congrescentrum en hotel op het landgoed dateert al van jaren geleden. Oorspronkelijk zou er een vijfsterren hotel komen en een veel groter congrescentrum. Het plan voorzag van parkeerruimte onder de grond. Toen daarvoor in 2007 het bestemmingsplan moest worden aangepast, was er in de buurt en de gemeenteraad weinig verzet.

Bovengronds parkeren

Eerder dit jaar werd echter duidelijk dat de plannen waren aangepast. Dit omdat het oorspronkelijke voorstel vanwege de crisis niet meer haalbaar was. Het congrescentrum wordt kleiner, het hotel krijgt minder kamers en een ster minder. Een groot punt van kritiek is verder dat het parkeren oorspronkelijk helemaal onder de grond zou gebeuren. Nu komen er ook 66 plekken boven de grond.

De buurtbewoners zijn fel tegen de plannen, bleek tijdens de vergadering. Volgens Ineke Weijs van het Wijkberaad Kom Loosduinen is de nieuwbouw te groot in vergelijking met het bestaande gebouw. Natuurorganisaties maakten ook nog eens duidelijk dat zij tegen het kappen zijn van tientallen bomen.

In de gemeenteraad leven er vooral zorgen over de parkeerplaatsen. Die boven de grond aanleggen noemde PvdA-raadslid Marieke Bolle een ‘oplossing uit de vorige eeuw’. Ook willen veel partijen een garantie dat de nieuwbouw niet hoger wordt dat het bestaande pand.

Alternatieven

Wethouder De Jong deed tijdens de vergadering de belofte dat zij gaat aandringen bij de ontwikkelaar en de bewoners om nog eens te gaan praten over alternatieven. Zij krijgen daarvoor een maand de tijd. Dit leidde tot grote boosheid bij Bart van den Berg van Nova Development. Hij verklaarde dat de nieuwbouw prima past bij het bestaande. En wil alleen praten als de gemeente bereid is de prijs die zijn bedrijf betaalt voor de grond te verlagen.

 

Deel dit artikel: