'Culturele kaalslag dreigt in Den Haag'

DEN HAAG - Er ontstaat een culturele kaalslag in Den Haag als de bezuinigingen van wethouder De Jong doorgaan. Dat verwachten meerdere culturele instellingen in de stad.

Woensdagavond kwamen 26 instellingen naar het Haagse stadhuis om tijdens een commissievergadering hun zorgen over te brengen aan de raadsleden. Verschillende instellingen denken dat ze failliet gaan als de plannen doorgaan.

Zo stelt directeur Carolien Wiedenhof van het Koorenhuis dat het muziekcentrum opgeheven wordt en daarom heeft ze de letters alvast van de gevel geschroefd en in bruikleen gegeven aan de gemeenteraad. Ook het Museon, de Vrije Academie, Culturalis en Theater Barnoul vrezen voor hun voortbestaan.

Kennis gaat verloren

Veel instellingen zeggen dat de bezuinigingsplannen voor kapitaalvernietiging zorgen en dat er veel kennis verloren gaat. Ook Karel de Rooy van het duo Mini & Maxi sprak de raadsleden toe. Hij vindt dat het cultuuronderwijs aan jongeren ontzien moet worden. 'Zonder kunst en cultuur krijg je lege mensen,' zo zei hij.

Volgende week donderdag gaan de raadsleden in debat over de bezuinigingen. Wethouder De Jong wil jaarlijks 12,5 miljoen euro besparen.

Deel dit artikel: