Instellingen

'Metropoolregio mag niet te duur worden'

geld-briefjes-briefgeld-hand
geld-briefjes-briefgeld-hand
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De samenwerking tussen de gemeenten die nu de stadsregio’s Rotterdam en Haaglanden vormen, mag niet te duur worden. Daarvoor waarschuwt Leidschendam-Voorburg.
Rotterdam, Den Haag en de 22 gemeenten daar omheen, vormen samen de metropoolregio. De gebieden willen nauwe banden aanknopen, omdat de stadsregio’s zoals het er nu naar uitziet worden opgeheven. De gemeenten hopen door de samenwerking onder meer te zorgen voor meer werkgelegenheid, behoud van het groen in bijvoorbeeld Midden-Delfland en een goed openbaar vervoer in en tussen de gebieden.

Kritische punten

Leidschendam-Voorburg staat achter de ambities van de metropoolregio, schrijven de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders aan Rotterdam en Den Haag.
Toch zijn er ook kritische punten. Zo mag de nieuwe samenwerking in de metropoolregio niet meer geld gaan kosten dan die gemeente nu kwijt is aan Haaglanden.
Ook vindt Leidschendam-Voorburg dat er goed toezicht moet worden gehouden op de financiën. Daarom moet er een rekenkamercommissie bestaande uit raadsleden komen.

Wie krijgt wat te zeggen

Ook zijn er zorgen over het bestuur van de metropoolregio. Leidschendam-Voorburg wil nog een discussie over wie wat te zeggen krijgt. De voorstellen daarvoor van Den Haag en Rotterdam vindt de gemeente ‘niet werkbaar’. Een andere suggestie is om het ambtelijk apparaat zo klein mogelijk te houden.