Nauwelijks discriminatie in Haagse horeca

DEN HAAG - De Haagse horeca discrimineert nauwelijks. In slechts een enkel geval worden allochtonen niet toegelaten tot uitgaansgelegenheden. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Mystery Guest in opdracht van de gemeente Den Haag.

Uit het rapport wordt wel duidelijk dat allochtonen zich minder vriendelijk bejegend voelen door portiers. In een enkel geval voelde iemand die testbezoeken bracht aan een zaak zich zelfs bedreigd. Toch is slechts in 2,9 procent van de gevallen sprake ‘van weigering op twijfelachtige gronden’.

Omdat er al langer sprak is van berichten dat de allochtone bezoekers van Haagse horecazaken gediscrimineerd zouden worden, liet wethouder Marnix Norder (PvdA, integratie) een onderzoek uitvoeren door het bureau.

Testjongeren

Dat stuurde ‘testjongeren’ naar diverse cafés en clubs als Gabors, Danzig, Paard Café, Luden en Cloos. Ook gingen ze buiten de zaken staan om de portiers te observeren. In totaal werden veertien horecagelegenheden 33 keer geobserveerd en 72 keer bezocht.

Bij vier uitgaansgelegenheden is vijfmaal een groep allochtone mystery guests geweigerd. Geen van de autochtone mystery guests werd geweigerd. In sommige gevallen was er wel een goede verklaring voor de weigering. Zo mochten in een zaak alleen mensen met een studentenkaart naar binnen. En die hadden de bezoekers niet.

Met de horecagelegenheden waar (mogelijk) sprake is van een weigering op discriminerende gronden, is inmiddels door de gemeente een gesprek gevoerd. Daar zijn maatregelen genomen om in de toekomst discriminatie uitsluiten.

Ieder geval is één teveel

Norder stelt in een verklaring dat hij ‘blij’ is dat er in de Haagse horeca nauwelijks wordt gediscrimineerd. De wethouder: ‘Maar ieder geval is er één teveel. Iedereen moet gezellig uit kunnen gaan zonder geweigerd te worden vanwege achtergrond of huidskleur.’

De gemeente Den Haag treedt hard op tegen zaken die discrimineren. Wanneer er regelmatig klachten binnenkomen, stelt de politie een onderzoek in. Als dat nodig is wordt een dossier opgesteld dat naar de burgemeester gaat. Bij een eerste constatering volgt een waarschuwing. Bij een tweede gaat een zaak tijdelijk dicht.

Deel dit artikel: