Daders graffiti blijven onbestraft

REGIO - DEN HAAG - Het verhalen van de schade op mensen die graffiti spuiten of illegaal muren beplakken met posters, blijkt niet te lukken. Het speciale Haags Meldpunt Graffiti doet in veel gevallen bij de politie aangifte van vernieling en schade als gevolg van graffiti. In 2011 gebeurde dat 266 keer. Slechts twee keer werd met succes schade verhaald. Daarbij ging het in totaal om 740 euro.

Dat schrijft wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) aan de gemeenteraad. Het aantal meldingen van graffiti van bij een speciaal meldpunt van de gemeente is flink toegenomen, blijkt uit een evaluatie. Het steeg van 1.056 in 2010 naar 1.487 vorig jaar. Ook het aantal racistisch of ‘aanstootgevende leuzen’ steeg fors. In 2011 zijn 42 racistische en negen andere aanstootgevende leuzen verwijderd. Dit is een toename van zestien ten opzichte van 2010. Een verklaring is daarvoor niet, stelt Norder. Het kan dat er meer leuzen worden geschilderd, maar het kan ook dat er meer worden gemeld.

Graffitischoonmaakcontract


Eigenaren van panden kunnen deelnemen aan een speciale regeling. Zij kunnen dan graffiti melden en vervolgens wordt het binnen vijf werkdagen verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Het aantal deelnemers aan die regeling nam in 2011 toe van 2.563 naar 3.748. De gemeente hoopt snel met alle bewonersorganisaties en winkeliersverenigingen een ‘collectief graffitischoonmaakcontract’ te kunnen tekenen, zodat overal in Den Haag de graffiti wordt verwijderd. Dan hoeven er ook geen afspraken meer worden gemaakt met individuele pandeigenaren.

Nu moeten de organisaties en winkeliersverenigingen nog betalen nog betalen voor deelname aan de regeling. Tegelijk ontvangen ze daarvoor weer subsidie van de gemeente. Die constructie wordt afgeschaft. Deelname wordt gratis. Daardoor krijgt de gemeente weliswaar 22.000 euro minder aan inkomsten, maar het scheelt weer inzet van ambtenaren. ‘Daarnaast wordt het melden en laten verwijderen van plak- en kladvandalisme laagdrempelig,’ aldus Norder.

De gemeente geeft jaarlijks een half miljoen euro uit aan het bestrijden van graffiti. Om wat aan het probleem te doen, krijgt Den Haag krijgt wellicht een speciale wandelroute langs muren met legale graffiti en beschilderingen. Op die manier moet legale graffiti ‘cool’ worden en mensen die illegaal actief zijn ‘uncool’. De gemeente gaat samen met het Haags Graffiti Platform onderzoeken of het mogelijk én zinvol is een dergelijke wandelroute op te zetten voor inwoners en toeristen. 

 

 


 

Deel dit artikel: