Richard de Mos: ‘Back in business’

DEN HAAG - ‘Back in business.’ Dat zei voormalig PVV-raadslid Richard de Mos na afloop van de gemeenteraadsvergadering. Hij trad daar voor het eerst op namens de Groep de Mos en niet meer voor de PVV.

Afgelopen zomer leek het erop alsof de Hagenaar helemaal uit de politiek zou stappen. Hij zit niet alleen in de gemeenteraad, maar was ook Kamerlid voor de PVV. Nadat partijleider Geert Wilders hem passeerde en geen plek meer gunde op de lijst voor de afgelopen Kamerverkiezingen, dacht De Mos erover om helemaal met de politiek te stoppen.

Maar afgelopen zomer kreeg hij veel steunbetuigingen en verzoeken om toch in de raad te blijven. Bovendien wordt hij gesteund door een aantal bekende mensen uit de Haagse zakenwereld. Zij willen dat De Mos met een eigen partij aan de komende raadsverkiezingen gaat meedoen.

Daarom besloot hij uit de lokale PVV te stappen en als eenmanspartij door te gaan, genaamd de Groep de Mos. Hij diende direct ook donderdagavond een motie (‘vanwege de opstart van de partij nog ambachtelijk met de hand geschreven’) in, tegen de bouw van een parkeergarage onder het Kanaalpark in Scheveningen. Die haalde het echter niet.

Beperkte spreektijd

Omdat hij zich heeft afgesplitst, krijgt De Mos tijdens debatten slechts beperkte spreektijd: twee minuten. ‘Dat is wel balen.’
En hij zit ook niet meer naast zijn oude collega’s van de PVV. ‘Maar ik heb geen wrok.’

Met de afscheiding van het raadslid van de PVV, telt de Haagse gemeenteraad nu veertien partijen. Zes hiervan zijn eenmansfracties. Bij andere partijen ontstaat daarover wel wat gemor. Zo duren vergaderingen steeds langer. Maar volgens burgemeester Jozias van Aartsen is de bestuurbaarheid van de stad absoluut niet in het geding. ‘Het gaat heel goed.’

Deel dit artikel: