Haagse kunstenaar portretteert Noordzeekust

DEN HAAG - Al ruim negen maanden maakt de Haagse kunstenaar Bruno van den Elshout ieder uur van de dag een foto vanaf het dak van een hotel in Kijkduin.

De eerste foto werd gemaakt op 1 januari 2012 en de laatste staat voor 1 januari 2013 op de planning. Dat zijn in totaal bijna 9000 foto's.  De kunstenaar klimt dan ook niet zelf op het dak maar gebruikt een vaste camera die op het dak gemonteerd is. Ondanks dat er elke keer vanuit dezelfde positie wordt gefotografeerd zijn de foto's toch elke keer anders. En de foto's worden allemaal op internet gepubliceerd.

Van den Elshout wil met het project onderzoeken hoe de horizon door het jaar met de seizoenen verandert. 'Het blijkt dat de variëteit heel groot is, zo verandert de horizon constant van kleur'. Op het dak staat ook een weerstation die de weergegeven koppelt aan de foto's die worden gemaakt.

De kunstenaar noemt zijn project een onderzoek, maar zegt wel dat het hier niet om een wetenschappelijk onderzoek gaat. 'Ik wilde met mijn foto's rust en ruimte bieden in een jaar waarin deze zaken schaars zijn', zegt Van den Elshout. 'Het mooiste van het project vind ik ook dat veel mensen naar mijn site gaan om iedere dag even naar de horizon  te kijken.'

Het werk van Van den Elshout is niet alleen op internet te zien. Zijn foto's hangen nog tot en met donderdag 16 oktober in Galerie Broft/Van der Horst aan het Noordeinde in Den Haag.

Deel dit artikel: