Den Haag boos over verdwijnen Beneluxtrein

Beneluxtrein
Beneluxtrein © T. Houdijk
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft donderdag de noodklok geluid over het verdwijnen van de Beneluxtrein vanaf december.
Wethouder Peter Smit van Verkeer wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat deze trein blijft rijden totdat er een nieuwe hogesnelheidslijn komt die Den Haag met Brussel verbindt.

'Ongelofelijk en verbijsterend'

In een brief aan de Kamer stelt Smit dat hij het ,,ongelofelijk en verbijsterend'' vindt dat Den Haag verstoken raakt van directe internationale treinverbindingen, mede omdat de regering in de stad zetelt en er internationale gerechtshoven en hoofdkantoren van internationale bedrijven zijn gevestigd.
Den Haag verwacht dat minder mensen met de trein naar Brussel zullen gaan als ze vaker moeten overstappen. Bovendien werd eerder deze week bekend dat de treinkaartjes voor de Fyra tussen Amsterdam en Brussel een stuk duurder zullen gaan worden, wat volgens Smit ook ontmoedigend zal werken.

Enige directe verbinding met Brussel

Vanuit Den Haag reed tot 2011 8 keer per dag de Thalys naar Brussel. Nu deze trein Den Haag niet langer aandoet, is de Beneluxtrein, die 16 keer per dag van en naar Brussel rijdt, de enige directe verbinding. De Beneluxtrein zal vanaf 9 december niet meer rijden.