Nieuwe boulevard vertoont nu al barsten

DEN HAAG - De spiksplinternieuwe boulevard in Scheveningen begint nu al de eerste mankementen te vertonen. De net geplaatste prullenbakken roesten en de stenen zitten vol met scheuren. ‘Het is echt dramatisch’, zegt CDA-raadslid Cees Pluimgraaff die opheldering eist van het Haagse college van burgemeester en wethouders.

Het raadslid was in het verleden voorzitter van de Vereniging Van Strandtentexploitanten. Nog voordat de grootschalige vernieuwing van de zeewering begon, vroeg hij destijds om aandacht voor de kwaliteit.

'Hoge kwaliteitseisen'

Voordat de boulevard opnieuw zou worden ingericht beloofde de gemeente dat er alleen met de allerbeste materialen zou worden gewerkt. In de stukken staat dat de inrichting moet voldoen aan ‘hoge kwaliteitseisen’.

Pluimgraaff ontdekte echter dat er op heel veel plekken niet wordt voldaan aan die eisen. Het raadslid constateert dat op minimaal veertig, vijftig plekken de stenen zijn gebarsten. Diverse hemelsblauwe prullenbakken - die er nog geen half jaar staan - vertonen aan de randen roestplekken. ‘Het is op grote schaal mis’, zegt de CDA’er. ‘Ik ben erg teleurgesteld.’

Winter

Hij wijst erop dat de winter nog moet komen. ‘Als die straks aanbreekt en er veel vocht tussen de stenen komt en het gaat vriezen, wordt het allemaal nog erger.’ Hij wil daarom dat er snel een goede oplossing wordt gevonden. Maar hij heeft ook een waarschuwing. De gemeente heeft veel geld uitgetrokken voor het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de openbare ruimte. Dat geld mag niet worden gebruikt voor de boulevard, vindt Pluimgraaff. Daarvoor is dit project te nieuw.

Het werk aan de nieuwe kustverdediging in Scheveningen begon in 2009. Een groot deel is nu afgerond. Deze winter wordt gewerkt aan het laatste stukje. De oude boulevard tussen de Visserhavenweg en het Noordelijk Havenhoofd wordt gesloopt. Ook wordt een nieuwe rotonde aan het eind van de Vissershavenweg aangelegd. In maart 2013 moet het hele project klaar zijn.

Deel dit artikel: