Artistiek directeur Den Haag 2018 vindt 140 miljoen belachelijk

DEN HAAG - Artistiek directeur Aus Greidanus van Den Haag 2018 vindt het belachelijk dat Eindhoven en andere overheden 140 miljoen euro willen uitgeven om Culturele Hoofdstad te kunnen worden. Vooral in deze tijd van bezuinigingen is dat niet te verdedigen, zegt Greidanus. Hij reageert op het bidbook van Eindhoven dat donderdag is gepresenteerd.

De begroting van Eindhoven is 140 miljoen euro. Het merendeel wordt opgebracht door de provincie Brabant en vijf steden. Eindhoven wil van de hele regio een proeftuin van nieuwe technieken en design maken. Mascotte van de campagne is een robot.

De Eindhovense burgemeester Van Gijzel vindt dat het bedrag wel meevalt. De toekomst krijgt er nieuw elan door en heel Nederland profiteert ervan, aldus de burgemeester.

Bidbook Den Haag

Den Haag presenteert haar bidbook volgende week, maar heeft hooguit 40 tot 55 miljoen om de plannen uit te voeren. Inzet daarvan is het belang van cultuur voor de samenleving. Volgens Greidanus helpt kunst mensen grensoverschrijdend laten denken.

Voor de titel van Culturele Hoofdstad in 2018 zijn vijf gemeenten in de race: Naast Den Haag en Eindhoven dingen Utrecht, Maastricht en Leeuwarden mee. Eind dit jaar wordt bekend welke twee daarvan naar een volgende ronde mogen

Deel dit artikel: