Cultuurpaleis blijft duurder dan gepland

DEN HAAG - Het cultuurpaleis dat op het Spuiplein in Den Haag moet komen blijft duurder dan gepland. Ondanks grote zorgen van de gemeenteraad over de financiële risico’s, houden de Haagse wethouders De Jong en Norder vast aan een gemeentelijke bijdrage van jaarlijks 900 duizend euro om bij te springen in de huurlasten van het Koninklijk Conservatorium.

Wel willen de wethouders dit bedrag in maximaal tien jaar afbouwen en is het dus een tijdelijke bijdrage. Samen met de instellingen gaat de gemeente zoeken naar een oplossing voor na deze tien jaar. Dit staat in een nieuw voorstel dat naar de gemeenteraad is gestuurd.

Collegepartijen PvdA en de VVD en de oppositie stelden twee weken geleden tijdens een commissievergadering dat de extra kosten voor de exploitatie van tafel moeten. Ze vinden het financiële risico ‘onaanvaardbaar’. Hierdoor is er geen meerderheid voor het plan. Maar volgens de wethouders is een gemeentelijke bijdrage noodzakelijk omdat het Conservatorium de huurlasten niet alleen kan dragen.

Kritiek

Toch vinden ook zij dat de instellingen het op termijn zonder gemeentelijke bijdragen moeten doen. Verder had de gemeenteraad kritiek op de omvang van het gebouw dat bijna het hele Spuiplein zal beslaan. Daarom gaan de wethouders onderzoeken of het mogelijk is het pand zes meter naar achteren te schuiven zodat het Spuiplein groter blijft en er meer afstand tot de Nieuwe Kerk ontstaat.

Woensdagochtend praat de gemeenteraad verder over de bouw van het cultuurpaleis. Hierin komen het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het gebouw kost 181 miljoen euro. Tegenstanders van het plan zijn een petitie gestart die door ongeveer vijfduizend mensen is getekend, onder wie actrice Anna Drijver, programmamaker Wim de Bie en presentatrice Paula Udondek. Ook cabaretier Sjaak Bral is tegen het plan omdat het te duur zou zijn in deze tijden van bezuinigingen. Donderdag neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Deel dit artikel: