Van Aartsen hoopt op bouw cultuurpaleis

REGIO - DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen hoopt dat de gemeenteraad instemt met de bouw van het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein. ‘Ik hoop dat de raad kan meevoelen met het college dat het Spuiforum de verbeelding in steen is van de internationale roeping van Den Haag, van het verbinden van culturen, het doorbreken van grenzen. Geen bedeesdheid, maar durf’.

Die oproep, namens het college, deed Van Aartsen dinsdagavond in het Atrium van het stadhuis waar de artistiek directeur van de stichting Den Haag 2018, Aus Greidanus, het officiële bidbook presenteerde. Daarin staan de plannen die ervoor moeten zorgen dat Den Haag over zes jaar culturele hoofdstad van Europa wordt. Het motto is ‘Stad zonder
muren, vrijplaats voor grenzeloos denken’.

Die slogan is volgens Greidanus gekozen omdat Den Haag een open stad wil zijn en met cultuur de ‘mentale muren wil opheffen tussen staten, steden en bewoners én nieuwe verbindingen leggen’.

Visioenen

In het boek staan, aldus de stichting, geen concrete plannen, maar ‘visioenen’. Zo wil men een ‘Vredepark’ realiseren, een groene zone die het Vredespaleis verbindt met de Scheveningse Gevangenis en het nieuwe Internationale Strafhof. Hier worden het hele jaar door culturele evenementen gehouden. Ook denkt de organisaties aan een marathontoneelvoorstelling over de geschiedenis van Den Haag.

Het cultuurpaleis wordt door het stadsbestuur gezien als een troef in de race om het binnenslepen van de titel. Dinsdagmorgen werd op het Spuiplein een protest gehouden tegen de bouw ervan. Volgens de organisatie van de actie, Dooievaar genaamd, is het onzinnig om in tijden van bezuinigingen 181 miljoen euro te investeren in een nieuw gebouw voor onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium. De bestaande panden kunnen beter worden opgeknapt, aldus een van de oprichters van Dooievaar, de architect Hans van Beek.

Niets over

Hij en de andere actievoerders zetten met linten, dranghekken en krijt de contouren uit van het nieuwe gebouw. Zo moest volgens hen duidelijk worden dat er van het Spuiplein straks niets overblijft.

Van Aartsen heeft juist hoge verwachtingen van het gebouw. Hij vindt dat de raad nu een voorbeeld moet nemen aan Berlage, die in de magere jaren na de beurkrach van 1929 tegen de verdrukking in toch een icoon voor de stad wist te bouwen: het gemeentemuseum. Daarvan profiteerde niet de elite, maar ook schoolkinderen uit Transvaal, de Schilderswijk
en Zuid-West. Zij leerden er kennismaken met kunst.

Jury

Donderdag 29 november presenteert Den Haag 2018 het de plannen om culturele hoofdstad te worden aan een jury. Eind 2012 wordt bekend gemaakt welke steden er doorgaan naar een tweede ronde. In 2014 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Deel dit artikel: