Komst cultuurpaleis nog niet zeker

DEN HAAG - De PvdA in de Haagse gemeenteraad houdt twijfels over de bouw van een groot nieuw cultuurpaleis op het Spuiplein. De partij heeft grote moeite met de gemeentelijke bijdrage aan de exploitatie van het Spuiforum als het er eenmaal staat.

Het gebouw waarin onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium worden ondergebracht, kost 181.000.000 euro en moet in 2018 klaar zijn. Daar bovenop moet de gemeente jaarlijks 900.000 euro bijdragen aan de exploitatie. Dit bedrag moet in tien jaar worden afgebouwd.

Tegen

De PvdA heeft twijfels over die hoge gemeentelijke bijdrage, aldus raadslid Jos de Jong woensdag tijdens een commissievergadering. Hij kon na afloop daarom nog niet zeggen of zijn partij gaat instemmen met het plan. De PvdA gaat donderdag, voorafgaand aan een raadsdebat over het cultuurpaleis, eerst nog zelf over de kwestie vergaderen. De hele oppositie in de Haagse gemeenteraad is nu ook tegen het plan.

GroenLinks was tot nu toe voorstander. Maar volgens fractievoorzitter David Rietveld zijn de inzichten veranderd. Zijn partij vindt het in tijden van crisis niet verantwoord om nu zoveel geld aan een nieuw gebouw uit te geven. Bovendien signaleert hij veel maatschappelijk verzet. De grootste oppositiepartij, de PVV, spreekt van 'het Spuimonster'. Die partij wil dat er een grote enquête komt onder de Haagse bevolking. De moet duidelijk maken of er draagvlak voor is.

Onaanvaardbaar

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij vindt het plan volstrekt onaanvaardbaar.Van de coalitiepartijen is de PvdA het meest kritisch. VVD, D66 en CDA lijken de bouw van het Spuiforum wel te steunen. Al wil het liberale raadslid Ibo Gülsen wel weten of er niet een commerciele partij is die het wil exploiteren.

Wethouder Marjolein de Jong (D66, cultuur) denkt dat het voorstel goed is onderbouwd: 'het is geen armetierig plan. Over een paar jaar gaan we zeggen: hoe was het leven ook al weer zonder Spuiforum.' Zij zegt heel veel berichten te krijgen van mensen die enthousiast zijn. Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) denkt dat zijn partij uiteindelijk wel zal instemmen. De 900.000 euro aan jaarlijkse bijdrage is volgens hem goed te verdedigen omdat er straks een gebouw komt waar iedereen van cultuur kan genieten.

Deel dit artikel: