Bouw Haags cultuurpaleis gaat door

DEN HAAG - De bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein in Den Haag gaat door. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Het voorstel voor de bouw van een 181 miljoen kostend gebouw waarin onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium worden ondergebracht, kon alleen rekenen op steun van de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA.
Alle oppositiepartijen zijn tegen.

Intern verdeeld

Of de PvdA het plan ook zou steunen, bleef lange tijd onduidelijk. De grootste partij van Den Haag is intern verdeeld. Tijdens eerdere vergaderingen over het onderwerp stelden de sociaal-democraten veel eisen. Dat gebeurde ook donderdag weer. Zo moet er een oplossing komen voor het fiets-parkeren. Nu al staan er vele honderden rijwielen op het Spuiplein en dat worden er alleen maar meer, voorspelde raadslid Jos de Jong.
Verder wil hij dat Haagse bouwvakkers die geen baan hebben, het Spuiforum - zoals de gemeente het officieel noemt - gaan bouwen. Ook moet er een brede programmering komen, niet alleen cultuur voor de elite. Bovendien vindt hij dat het een andere naam moet krijgen: cultuurforum.
Als het gemeentebestuur aan deze eisen voldoet, gaat de PvdA akkoord, zei De Jong uiteindelijk. ‘We moeten nu een stap nemen.’

Enthousiaster

VVD en D66 willen dat het gemeentebestuur gaat onderzoeken of een commerciële exploitatie van het gebouw mogelijk is. Maar net als het CDA gingen deze partijen enthousiaster dan de PvdA akkoord. Wel opperde ook raadslid Ibo Gülsen een nieuwe naam voor het gebouw: The Talent.
De oppositie in de gemeenteraad ziet helemaal niets in het nieuwe cultuurpaleis. ‘Een historische blunder,’ aldus Joris Wijsmuller van de Haagse stadspartij. ‘Een spuimonster,’ oordeelde Bart Brands van de PVV. En GroenLinks vindt het in tijdens van bezuinigingen onaanvaardbaar dat de gemeente een dergelijk groot en maatschappelijk omstreden plan wil realiseren.

Belanrijke stap

Volgens wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) is het cultuurpaleis echter een belangrijke stap in de vernieuwing van het centrum van Den Haag. ‘Dat maken we hiermee af.’
Zijn college Marjolein de Jong (D66, cultuur) denkt dat het Spuiforum gaat bijdragen aan een nog bloeiender cultureel leven in de stad. Zij wijst erop niets doen geen optie is. De bestaande gebouwen zouden dan moeten worden gerenoveerd. Dat kost ook zeventig miljoen euro.
Zij opperde het idee om een prijsvraag uit te schrijven voor de beste naam.
De gemeenteraad stemde gisteren nog niet officieel over het cultuurpaleis. Dat gebeurt volgende week. Nu al is duidelijk dat er hoofdelijk gaat worden gestemd. Dat betekent dat van elk individueel raadslid duidelijk wordt wie voor of tegen is.

Deel dit artikel: