Groen licht voor cultuurbezuinigingen

DEN HAAG - De bezuinigingen op de culturele instellingen in Den Haag gaan door. Ook het Koorenhuis zal fors moeten inleveren. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad steunt het voorstel om jaarlijks 12,5 miljoen euro te besparen op kunstsubsidies.

Volgens collegepartijen D66 en PvdA zijn de bezuinigingen onvermijdelijk en blijft er desondanks voldoende cultuur in de stad over. Oppositiepartijen GroenLinks, de SP, de Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij zijn tegen. Zijn vinden dat de bezuinigingen zorgen voor een culturele kaalslag in de stad. 

Door de bezuinigingen staat muziekcentrum het Koorenhuis een grote reorganisatie te wachten waarbij veel personeel ontslagen zal moeten worden. Wel heeft de instelling meer tijd gekregen om de organisatie te veranderen in een expertisecentrum voor cultuuronderwijs, zonder muziekdocenten.

Verder krijgen vier instellingen een eenmalige subsidie zodat zij een doorstart kunnen maken en op termijn zonder gemeentelijke steun kunnen werken. Het gaat om literair theater Barnoul, theatergroep Drang, jazzpodium Stichting Prospero en voor muziekcentrum Musicon. Zij moeten 150 duizend euro delen.

Deel dit artikel: