'Wethouder verbergt informatie over Coupépolder'

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Alphense wethouder Stan Lyczak verbergt informatie over de Coupépolder. Dat concluderen drie gerenommeerde gedragsdeskundigen na het zien van beelden van het tv-programma Zembla.
Het programma onthulde ruim een week geleden dat er jarenlang chemisch afval in de polder is gestort, terwijl de gemeente daarvan wist. Het ging vaak om honderden vaten per dag.

Angst voor schadeclaims

Volgens gedragsdeskundige Frank van Marwijk is de wethouder erg gespannen tijdens het interview met Zembla over de Coupépolder. De wethouder durft niet alle informatie prijs te geven, vermoedelijk uit angst voor schadeclaims. Op de bewering dat er vroeger duizenden vaten chemisch afval in de Alphense Coupépolder zijn gestort, reageert de wethouder verschrikt. "Hij bijt op zijn lip, net als een kind dat een leugentje verbijt", aldus Van Marwijk.
Op verzoek van Omroep West bekeken gedragsdeskundigen Frank van Marwijk, Ed Nissink en Job Boersma de lichaamstaal van wethouder Lyczak. De deskundigen hebben gelet op de gezichtsexpressies van de Alphense bestuurder. Van Marwijk, die een aantal jaren geleden het lijsttrekkersdebat van 1Vandaag analyseerde, wijst op de fysieke spanning die de wethouder tijdens het interview toont. Zoals zweet op de bovenlip, het bijten op zijn lip en het vertrekken van zijn mond.

Wethouder als buffer

Nissink vermoedt dat er mensen gedekt worden in deze gifaffaire en dat de wethouder als buffer dient. Hij denkt dit door de lange stiltes die de wethouder laat vallen. "Wanneer iemand spreekt uit eigen belang duurt het geven van een reactie ongeveer één seconde, wanneer het gaat om het andermans belang duurt het geven van een antwoord dubbel zo lang", aldus Nissink.   
Verhoordeskundige Job Boersma stelt vast dat wethouder Lyczak zich ergens zorgen over maakt en tijdens het interview niet zijn politieke verantwoordelijkheid neemt om onrust te voorkomen. Boersma heeft de wethouder ook betrapt op een dubbelzinnige opvatting: "op deze gifbelt… vuilnisbelt, ik breng mijzelf op het verkeerde spoor".
Wanneer Zembla onthult dat de afdeklaag voor de giftige stoffen bestaat uit zand in plaats van waterdichte klei, valt de wethouder vijf seconden stil en likt hij zijn lippen. Deze klei is nodig om het grondwater te beschermen tegen het  doorsijpelen van chemisch stoffen in het grondwater. Van Marwijk stelt dat dit  nieuwe informatie is voor de wethouder, het is als een soort shock voor hem.

Giftig afval gestort

Ook Alphenaren die de uitzending van Zembla hebben gezien spreken van gestuntel door hun wethouder en merken op dat hij niet het achterste van zijn tong heeft laten zien. Alphenaren zijn er van overtuigd dat in de polder giftig afval is gestort.