Cultuurpaleis verdeelt Haagse PvdA

DEN HAAG - De Haagse PvdA is nog altijd hopeloos verdeeld over de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein. Slechts twee van de tien fractieleden zouden zonder meer voorstander zijn van het prestigeproject.

Vier PvdA’ers zien de plannen totaal niet zitten en de rest zou willen dat het besluit uitgesteld wordt. Dat blijkt uit gesprekken met mensen uit de partij en daarbuiten.

Ondanks de interne verdeeldheid blokkeerde de PvdA het project niet toen er donderdag in de gemeente over vergaderd werd. De definitieve beslissing over het cultuurpaleis vindt pas tijdens de raadsvergadering van komende donderdag plaats. Dit gebeurt door middel van een hoofdelijke stemming. De kans bestaat dat de vier kritische PvdA’ers dan alsnog tegen het voorstel stemmen. Als dat gebeurt, is er in de gemeenteraad geen meerderheid voor het cultuurpaleis.

Prestigeproject

Het nieuwe dans- en muziekcentrum moet het nieuwe onderkomen worden voor het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De kosten zijn geraamd op 181 miljoen euro en in de PvdA-fractie leven grote bezwaren. Zo zou niet uit te leggen zijn dat de gemeente bezuinigt op buurthuizen en bibliotheken maar wel miljoenen wil investeren in zo’n 'prestigeproject'. 

Burgemeester Van Aartsen ontkende vorige week nog bij Omroep West in de uitzending van het radioprogramma Haagse Bluf dat het een elitair project zou zijn. ‘Dat vind ik zo’n onzin,’ zei hij. ‘Het wordt een cultuurforum voor iedereen uit de stad.’

Financiële risico's

Een deel van de PvdA-fractie vindt dat het cultuurpaleis te weinig draagvlak heeft in de stad. Daarom zou het besluit enkele maanden uitgesteld moeten worden zodat de wethouders kunnen werken aan het verbeteren van het draagvlak. Ook kunnen ze in die tijd het plan beter uitwerken en de financiële risico’s beter in kaart brengen.

Impuls voor Den Haag

In een reactie zegt PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven dat de partij gewoon op een lijn zit. ‘Bij mijn weten is er sinds afgelopen donderdagavond niets veranderd.’  Het college van burgemeester en wethouders vindt het cultuurpaleis van groot belang voor de stad. Het zou een impuls voor de binnenstad en het Haagse culturele leven betekenen.

Tijdens de fractievergadering van maandagavond zal een ultieme poging ondernomen worden om de partij op een lijn te krijgen, zo zeggen ingewijden. 

 

Deel dit artikel: