'Haagse PvdA eens over cultuurpaleis'

DEN HAAG - De rijen in de Haagse PvdA-fractie lijken gesloten. Maandagavond vergaderde de partij over de verdeeldheid die in de fractie is ontstaan over de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein. Slechts twee van de tien fractieleden zouden zonder meer voorstander zijn.

Maar volgens PvdA-raadslid en woordvoerder Jos de Jong staat de fractie op een lijn. ‘Ik ga er op dit moment van uit dat de hele fractie tijdens de raadsvergadering komende donderdag zal instemmen met de plannen,’ zo zei hij.

In de PvdA-fractie leven grote bezwaren tegen de bouw van het cultuurgebouw dat het nieuwe onderkomen moet worden van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. Zo zou niet uit te leggen zijn dat de gemeente bezuinigt op buurthuizen en bibliotheken in achterstandswijken maar wel miljoenen investeert in zo’n ‘prestigeproject’.

Ook zou in de stad te weinig draagvlak zijn voor het project dat 181 miljoen euro kost. Daarom dreigden vier PvdA’ers komende donderdag tijdens een raadsvergadering tegen het plan te stemmen. En als dat gebeurt dan is er in de gemeenteraad geen meerderheid voor het cultuurpaleis.

Maar Jos de Jong verwacht dat ook zij het fractiestandpunt zullen volgen. Het besluit zal komende donderdag door een hoofdelijke stemming plaatsvinden.

Deel dit artikel: