PVV: lasten burgers fors omlaag

DEN HAAG - De lokale lasten in Den Haag kunnen fors omlaag. Daarnaast moet er veel meer worden geïnvesteerd in veiligheid, bijvoorbeeld door 700 extra bijzondere opsporingsambtenaren de straat op te sturen.

Dat staat in een tegenbegroting die de grootste oppositiepartij in Den Haag, de PVV, heeft opgesteld. ‘Het is wel degelijk mogelijk om in tijden van crisis de broekriem aan te halen én tegelijk de burger te ontzien,’ aldus raadslid en financieel woordvoerder van die partij, Chris van der Helm.

De Haagse gemeenteraad bespreekt donderdag de begroting voor de komende jaren.  De PVV kan zich totaal niet vinden in de plannen van het college. ‘Ook in 2012 kiezen burgemeester en wethouders ervoor om geen werk te maken van meer veiligheid, van minder cultuur- en klimaatsubsidies, van minder multikul, van lagere lasten en een van kleinere overheid,’ stelt Van der Helm. Vandaar dat de PVV een compleet eigen begroting opstelde. Daarin staat dat de partij de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein en een topsportcentrum in het Zuiderpark wil afblazen. Ook moeten de ambities om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden geschrapt. Sterker: de partij wil in een periode van vier jaar alle culturele subsidies afbouwen. ‘De PVV is principieel van mening dat subsidie de beste kunst(enaars) in de weg staat.’

Ook door alle subsidie die ten goede komen een de ‘klimaathysterie’ en de multiculturele samenleving - zoals de investeringen in krachtwijken - gaat een streep. Het niet uitvoeren van plannen en stopzetten van subsidies levert vele tientallen miljoenen euro’s op, heeft de PVV berekend.
Dat geld kan onder meer worden gestoken in het verlagen van de lasten van de burgers. Een kwart miljard euro moet er terug naar de burgers in de vorm van belastingverlaging. De onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing gaan fors omlaag.

Verder gaat er veel geld naar veiligheid. Onder meer om 700 extra bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) te financieren het HTM-personeel te voorzien van wapenstokken, het cameratoezicht in de stad uit te breiden en de politie een extra lange wapenstok te geven. Hiervoor trekt de PVV 30 miljoen uit. Ook moet parkeren voor inwoners van de stad gratis worden. De eerste en tweede parkeervergunning kosten straks niets meer, als het aan de partij ligt.

De PVV wil ook veel geld investeren in het op peil houden van voorzieningen voor ouderen, de Uithof, het openhouden van wijkbibliotheken en het aanleggen van 2500 parkeerplaatsen boven de 2500 die het college al heeft aangekondigd.

Deel dit artikel: