Oppositie eist nieuw debat over cultuurpaleis

DEN HAAG - De oppositie in de Haagse gemeenteraad wil dat er donderdag opnieuw een debat wordt gevoerd over de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein. De partijen vinden dat door de twee opiniepeilingen die onder de Haagse bevolking zijn gehouden ‘nieuwe feiten op tafel zijn gekomen’.

De Haagse gemeenteraad discussieerde vorige week donderdag al over het omstreden plan om 181 miljoen euro uit te trekken voor een nieuw onderkomen voor onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium. Aanstaande donderdag moet er eigenlijk alleen nog worden gestemd. GroenLinks, PVV, SP, Haagse Stadspartij, en de Partij voor de Dieren willen echter de hele discussie heropenen, door een derde termijn van het debat te eisen.

De vijf oppositiepartijen lieten Maurice de Hond onderzoek doen naar het draagvlak in de stad voor het Spuiforum. Van de ondervraagde Hagenaars bleek 69 procent tegen de bouw te zijn.
Uit een onderzoek van Omroep West in samenwerking met EenVandaag blijkt dat het draagvlak zelfs nog kleiner is: maar liefst 79% van de ondervraagden is hier tegen het Spuiforum.

‘Uit maar liefst twee onderzoeken blijkt dat er onder de inwoners van Den Haag volstrekt onvoldoende draagvlak is voor de komst van het Spuiforum. Deze nieuwe feiten kunnen de collegepartijen niet naast zich neerleggen,’ aldus GroenLinks, PVV, SP, HSP en Partij voor de Dieren in een gemeenschappelijke verklaring.

Het is nog niet zeker of het debat ook echt kan worden gevoerd. Hiervoor is een meerderheid in de Haagse gemeenteraad nodig. Maar de partijen zijn hoopvol: ‘Het is bekend dat de PvdA-fractie grote twijfels heeft over het Spuiforum. Wij kunnen ons niet voorstellen dat zij de uitslagen van deze onderzoeken willen negeren.’


 


 

Deel dit artikel: