Cultuurpaleis opnieuw ter discussie

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad gaat donderdag toch opnieuw discussiëren over de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein. Vijf oppositiepartijen hadden om een nieuwe ronde gevraagd en met hun verzoek is ingestemd. Ondanks de nieuwe termijn wordt er donderdag zeer waarschijnlijk wel een besluit genomen.

Eerst was het de bedoeling dat er donderdag tijdens de begrotingsbehandeling alleen nog zou worden gestemd, zonder nog eens inhoudelijk over het onderwerp te praten.

Maar volgens PVV, GroenLinks, SP, Haagse Stadspartij, en de Partij voor de Dieren hebben zich afgelopen dagen 'nieuwe feiten' voorgedaan. Ze doelen daarmee op twee opiniepeilingen onder de Haagse bevolking. Uit een enquête in opdracht van de partijen zelf en een in opdracht van Omroep West en EenVandaag blijkt dat een ruime meerderheid van de Hagenaars niets voelt voor de bouw van het cultuurpaleis. De partijen willen een reactie van het college en de collegepartijen op die onderzoeken.

'Dubieuze actie'

Daarnaast wil Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij het college ook aan de tand voelen over een grote advertentie die dinsdag in AD Haagsche Courant werd geplaatst door een aantal bedrijven en de Kamer van Koophandel met een dringende oproep om het Spuiforum te realiseren. Hij noemt dat een 'dubieuze actie' omdat de adhesiebetuiging door de gemeente zelf in gang zou zijn gezet. 'Ik vraag me ook af of de gemeente hieraan heeft meebetaald', zegt hij.

De Haagse gemeenteraad discussieerde vorige week donderdag al over het omstreden plan om 181 miljoen euro uit te trekken voor een nieuw onderkomen voor onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Danstheater en Koninklijk Conservatorium. Afgelopen weekend bleek echter dat de grootste partij in de stad, de PvdA, intern ernstig verdeeld is over de kwestie.

Verdeeldheid in PvdA

De vijf oppositiepartijen hopen in het nieuwe debat ook die verdeeldheid in de PvdA bloot te kunnen leggen en twijfelende raadsleden te overtuigen tegen te stemmen. 'Het is bekend dat de PvdA-fractie grote twijfels heeft over het Spuiforum. Wij kunnen ons niet voorstellen dat zij de uitslagen van deze onderzoeken willen negeren', aldus een verklaring van de oppositie.

De verwachting is dat het debat over het cultuurpaleis redelijk aan het begin van de vergadering plaats heeft, rond 11.00 uur.

Deel dit artikel: