Haagse Ooievaarspas kan blijven

DEN HAAG - De Ooievaarspas blijft volgend jaar toch voor grote groepen Hagenaars beschikbaar. Eerder dit jaar leek het erop dat het gebruik van de pas aan banden zouden worden gelegd. Dit als gevolg van maatregelen van het vorig kabinet.

Volgens de Haagse wethouder Henk Kool heeft Rutte II het mogelijk gemaakt dat de gemeenten meer zelf mogen bepalen hoe zij handelen. Daardoor kan hij de pas ruimhartiger verstrekken. Mensen die tot 130 procent van de bijstandsnorm krijgen, kunnen er één krijgen.

De afgelopen weken kreeg Kool naar eigen zeggen veel mailtjes, brieven en telefoontjes van mensen die zich zorgen maakten. Hij is dan ook verheugd dat hij de pas aan een grote groep Hagenaars kan blijven geven. Op dit moment hebben ongeveer 70.000 mensen een Ooievaarspas. Zij kunnen daarmee korting krijgen op culturele voorstellingen, sport, cursussen en kinderactiviteiten.

Kool maakte het besluit gisteravond bekend tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar door de gemeenteraad.
De raad steunde daarbij unaniem een voorstel van de PvdA om de tarieven voor zwembaden en sporthallen voor volgend jaar niet te verhogen. Het college van burgemeester en wethouders was van plan om de huur van hallen en zwemmen iets duurder te maken, omdat de prijzen in Den Haag in vergelijking met omliggende gemeenten erg laag is.

Een voorstel van de PvdA om de Jeugd Vakantie Activiteiten nog een keer 10.000 euro subsidie te geven, haalde net geen meerderheid. De JVA is een organisatie die Haagse basisschooljeugd een leuke zomervakantie wil bezorgen. Dit door het organiseren van het jaarlijkse vakantieproject op Duinrell. Per dag gaan er 1.000 kinderen uit heel Den Haag mee.

De subsidie wordt echter stopgezet, zodat de JVA in de problemen komt. Het college had op verzoek van de raad al een keer toegezegd nog een keer 10.000 euro te willen geven. De PvdA wilde dit bedrag gisteren verdubbelen, maar kreeg daarvoor net niet voldoende steun.
Wel gaat er eenmalig 30.000 euro naar de Dierenbescherming en 20.000 euro naar de Dierenambulance.

D66 diende daartoe voorstellen in. Dit trouwens tot grote woede van de Partij voor de Dieren. Raadslid Marieke de Groot bleek vergelijkbare voorstellen te hebben gemaakt en volgens haar waren de plannen van D66 ‘gestolen’. Verder besloot de raad het radiostation FunX 57.000 euro te geven zodat het de lokale Haagse editie in stand kan houden.

Deel dit artikel: