Norder: ‘Nu snel nieuwbouw Stationsweg Den Haag’

REGIO - DEN HAAG De Geste Groep gaat snel aan de slag met de herbouw van de panden aan het korte deel van de Haagse Stationsweg. De gevels van de gebouwen zien er straks precies hetzelfde uit als begin twintigste eeuw. Erachter komt nieuwbouw. Dat schrijft wethouder Marnix Norder aan de Haagse gemeenteraad.

De bouw van de panden aan de Stationsweg 140-166 in Den Haag is zeer omstreden. De Geste Groep kocht de panden van de gemeente met daaraan de voorwaarde verbonden dat ze zouden worden gerenoveerd.

Instortingsgevaar

Nadat het bedrijf - in de stad bekend van het gebouw De Baljurk en winkelcentrum Haagsche Bluf -  er aan de slag ging en delen sloopte, gebeurde er lange tijd niets. Tot dat in maart van dit jaar bleek dat de staat van een paar panden zo gevaarlijk was geworden dat ze direct moesten worden gesloopt. Gebeurde dat niet, dan zouden ze door een windvlaag kunnen instorten.

Dit leidde tot veel achterdocht in de buurt en politiek. Volgens omwonenden en sommige partijen in de raad wilde de Geste Groep de panden helemaal niet renoveren, maar was het doel altijd al nieuwbouw. Het laten verloederen van de panden zou passen in dat scenario. Wethouder Norder werd in de periode daarna door de gemeenteraad onder grote druk gezet om Geste te dwingen om de oude plannen na te komen.

Reconstructie

Nu heeft de wethouder afspraken gemaakt met Geste, schrijft hij aan de gemeenteraad. De gevels van de panden worden ‘gereconstrueerd’ en komen eruit te zien zoals ze er begin twintigste eeuw uitzagen. Daarbij wordt Monumentenzorg betrokken. Achter de voorgevel komt nieuwbouw met op de begane grond zeven horeca-eenheden. Deze kunnen eventueel ook worden samengevoegd. Op de eerste en tweede etages komen 46 zelfstandige wooneenheden voor studenten, jongeren en ouderen. Op de derde verdieping is plek voor acht tweekamer appartementen.

De verwachting is dat de vergunningen nog dit jaar worden gegeven. In maart 2013 wil Geste beginnen met de bouw, in 2014 moeten de panden worden opgeleverd. Dat sluit volgens Norder goed aan bij de gemeentelijke plannen. Want Den Haag wil in de tweede helft van volgend jaar beginnen met de herinrichting van het brede deel van de Stationsweg.

Deel dit artikel: