Aanslagen op Turkse stichtingen

DEN HAAG - Diverse panden van Turkse stichtingen in Den Haag zijn de afgelopen tijd het doelwit geworden van aanslagen. De politie neemt de zaak ‘zeer serieus’.

Eerder deze maand zijn er twee aanslagen gepleegd op een pand van de Turks Islamitische Culturele Vereniging aan de Schalk Burgerstraat. Op vier november werd een vuurwerkbom op een raam geplakt. De aanwezigen kon nog net op tijd het gebouw verlaten voor dat deze tot ontploffing kwam. Een paar dagen later werd er door een paar jongeren een molotovcocktail naar binnen gegooid. Die ging niet af, omdat het regende.
Vorige maand was er een incident bij een pand een stukje verderop.

Serieuze aanslagen

Lokman Orman, voorzitter van de jongerenorganisatie van de stichting, was aanwezig tijdens de incidenten. Hij spreekt van serieuze aanslagen. ‘Het was echt levensbedreigend. Een poging tot moord. Als gevolg van die bom sprong de ruit in duizend stukjes uiteen. Als zo’n stukje in een slagader komt, dan weet u wel wat er gebeurt. Ik ben aan de dood ontsnapt’.

Het is niet de eerste keer dat het gebouw doelwit is. In de afgelopen jaren zijn er meer vernielingen geweest. Ook werden bezoekers van de Turkse stichting in Den Haag bedreigd en geïntimideerd. In 1988 brandde het voormalige pand van de stichting aan de Schouwburgstraat volledig af. Toen werd vastgesteld dat de brand was aangestoken. Volgens het bestuurslid waren molotovcocktails de oorzaak van de brand.

Volle aandacht

Bestuurslid Cetinkaya van de stichting denkt dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK achter de vernielingen zit.
De politie neemt de zaak zeer serieus, zegt woordvoerder Wim Hoonhout. ‘Onze volle aandacht en focus liggen op de opsporing van de daders. Want je kunt in dit geval niet praten over baldadigheid. Wij vinden dat dit in Den Haag niet kan.’
Hij wil echter nog niet speculeren over wie er achter de aanslagen zit, zolang de daders niet zijn gepakt.
De stichting heeft inmiddels brieven met een noodkreet aan politieke partijen, de burgemeester en het Ministerie van Veiligheid en Justitie gestuurd.

Deel dit artikel: