Van Aartsen: asielzoekers elders onderbrengen geen oplossing

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen voelt er niets voor om de asielzoekers die nu in tenten op de Koekamp verblijven onder te brengen in andere gemeenten. Volgens hem is dat ‘geen oplossing’ van het probleem. ‘Het verschuift slechts dertig dagen.'

Van Aartsen wil dat de Tweede Kamer en het kabinet een oplossing vinden. ‘Dit is typisch een zaak die daar terecht hoort, daar is het beleid gemaakt.' De Haagse burgemeester reageert daarmee op de afspraken die zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan maakte met tien gemeenten om de 88 uitgeprocedeerde asielzoekers uit de hoofdstad tijdelijk op te vangen.

Struisvogelpolitiek

Van Aartsen vindt de kwestie een ‘verantwoordelijkheid’ van de Tweede Kamer en het kabinet. Dat heeft hij ook al in diverse gesprekken met de vorige - en huidige - staatssecretaris van justitie Fred Teeven duidelijk gemaakt. Maar die ging daar niet op in. Teeven vindt het ‘een openbare orde-probleem’ en dus een verantwoordelijkheid van de gemeenten. Van Aartsen vindt dat ‘struisvogelpolitiek’, zei hij woensdag tijdens een commissievergadering. ‘Dus zitten we in een cirkel die op enig moment zal moeten worden doorbroken.'

In Den Haag zitten tussen de dertig en veertig uitgeprocedeerde asielzoekers in tenten op de Koekamp. Van Aartsen maakt zich zorgen over die situatie omdat de winter nadert. Hij laat nu al de gezondheidssituatie van de mensen door de GGD onderzoeken. Op dit moment is er nog geen sprake van ‘een acute situatie’.

Regels

Maar als dat nodig is, gaat de burgemeester de actie beëindigen. Dat is het geval als door de weeromstandigheden de gezondheid van de asielzoekers achteruit gaat en zij zich niet aan de regels houden. Die regels zijn dat er 24 uur per dag licht moet branden, de tenten aan een kant open moeten zijn en dat er altijd een organisator van de demonstratie aanwezig dient te zijn. Volgens de burgemeester is dat laatste echter nu al strikt genomen niet altijd het geval.

Deel dit artikel: