PvdA Den Haag boos op coalitiegenoten

DEN HAAG - Een poging van de Haagse PvdA om alsnog de Jeugd Vakantie Activiteiten (JVA) financieel te hulp te schieten is donderdagavond tijdens de gemeentraadsvergadering gestrand. Dit tot grote woede van de sociaal-democraten die vinden dat coalitiegenoten VVD, D66 en CDA zich niet aan gemaakte afspraken hebben gehouden.

Tijdens de begrotingsbehandeling eerder deze maand, trokken de vier partijen 300.000 euro uit om de tarieven voor de huur van sporthallen en zwemmen op een laag niveau te houden. Nu blijkt echter dat hiervoor niet 300.000 euro nodig is, maar 22.000 euro minder. Dat geld wilde de PvdA de komende twee jaar aan de JVA geven. Deze stichting organiseert activiteiten voor kinderen in de zomervakantie, maar wordt door Den Haag fors gekort. Hierdoor komt het voortbestaan in gevaar.

Teleurstelling

De PvdA had al eerder aangedrongen op steun voor de JVA.

Tevergeefs. En nu lukte dat weer niet, ondanks dringend advies van PvdA-woordvoerder Bas Sepers aan zijn collega's om voor te stemmen. Toen dat niet gebeurde, kon hij zijn teleurstelling niet verbergen. 'Ik constateer dat de coalitiefracties zich niet aan de afspraken hebben gehouden', zei hij.

Irritatie

De achtergrond van de ruzie is dat de vier coalitiegenoten bij de begrotingsbehandeling keurig het extra geld dat ze uitdeelden naar rato van de grootte van partijen hadden verdeeld: de PvdA mocht 800.000 euro uitgeven, de VVD 550.000 euro, D66 500.000 euro en het CDA 250.000 euro. Door de actie van donderdagavond heeft de PvdA nu het gevoel dat die partij 22.000 euro minder mocht weggeven dan waar deze fractie naar het eigen gevoel recht op had.

De irritatie is volgens veel raadsleden symbolisch voor de verhoudingen in de coalitie.  Sommige raadsleden van de PvdA denken dat die partij met de tegenstem van de coalitiegenoten wordt 'gestraft' voor het feit dat de fractie tijdens het stemmen over het cultuurpaleis verdeeld bleek.
VVD-politici stellen dat de PvdA tijdens de begrotingsbehandeling ook al probeerde 'extra' geld binnen te halen en het dus niet gek is dat de sociaal-democraten hiervoor nu worden gestraft.

Deel dit artikel: