Norder: 'Pier behouden voor stad'

DEN HAAG - Wethouder Norder van Den Haag wil de Scheveningse Pier behouden voor de stad. Volgens hem is het een icoon voor de stad. Maar Van der Valk, eigenaar van de Pier is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de toekomst ervan, niet de gemeente Den Haag.

Norder vindt dat Van der Valk de portemonnee moet trekken om de Pier op te knappen. 'Van der Valk is geen armlastig concern en is als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de Pier. Wij treden op als er onveilige situaties ontstaan en daarom zijn op last van de gemeente sinds vorige week delen van de Pier afgesloten om Van der Valk te dwingen de constructie aan te pakken.'

'Van der Valk verantwoordelijk'

Norder vindt het jammer dat Van der Valk in de afgelopen twintig jaar er niet in is geslaagd om de Pier nieuw leven in te blazen. Toch ziet de wethouder hierin geen reden om als gemeente geld te steken in de Pier om te voorkomen dat het bouwwerk nog verder afbrokkelt. 'Van der Valk is en blijft verantwoordelijk.'

Toeristische trekpleister

Het Haagse raadslid Richard de Mos vindt die opstelling niet realistisch. Uiteindelijk zal ook de gemeente Den Haag over de brug moeten komen vindt hij. 'De Pier is een toeristische trekpleister. Die moet behouden blijven. Maar Van der Valk kan hier niet in zijn eentje voor zorgen. Ook de gemeente zal verantwoordelijkheid moeten nemen.' De Mos denkt dat er twintig miljoen euro nodig is om de Pier weer aantrekkelijk te maken.

'Geen belastinggeld'

Uit onderzoek van Omroep West en EenVandaag blijkt dat de helft van de Hagenaars vindt dat de Pier behouden moet blijven voor de stad. Ruim de helft, 68 procent vindt tegelijkertijd dat er geen belastinggeld aan uitgegeven moet worden. Van der Valk zou door de gemeente Den Haag aangesproken moeten worden op zijn verantwoordelijkheid. 

Deel dit artikel: