Eis: Celstraffen voor zes Poolse mannen

DEN HAAG - Justitie heeft 12 jaar cel geëist tegen een 25-jarige Poolse man voor ontvoering en moord van een 36-jarige landgenoot. Tegen vijf andere Poolse mannen zijn straffen van 10 tot een jaar cel geëist.

De zes mannen zouden in december 2011 een 36-jarige Pool hebben ontvoerd. Dat gebeurde op de Laakkade in Den Haag. De man moet op de achterbank van zijn eigen auto gaan zitten en de verdachten rijden hem naar de Luxemburgsestraat.

Tijdens de rit wordt hij gruwelijk mishandeld. Een 28-jarige verdachte bijt zijn oor eraf.

Begraven

Eenmaal binnen slaan ze het slachtoffer in de boeien, binden zijn benen vast en tuigen hem af. Ze laten de 36-jarige man aan zijn lot over. De dag erna ontdekken ze dat de man overleden is.

De verdachten willen hem begraven. Ze kopen scheppen en handschoenen en rijden met het lichaam naar Wassenaar. Daar graven ze in het bos een kuil.

Gepakt

De ex-vrouw van het slachtoffer waarschuwt de politie en die kijken uit naar de auto van het slachtoffer. Op de Capadosestraat wordt de wagen gezien door een agent en na een achtervolging worden de drie inzittenden aangehouden. Na het verhoor gaat de politie naar de Luxemburgsestraat en ontdekt daar het lichaam.

De zes verdachten hebben allemaal gezegd dat het niet hun bedoeling was om de Poolse man te doden. Zij wilden hem ‘een lesje leren’ en hadden hem uiteindelijk weer willen vrijlaten.

Criminelen

Volgens het Openbaar Ministerie hielden de mannen zich bezig met criminele activiteiten en waren ze niet vies van geweld. ‘Ze hadden kunnen weten dat zoveel geweld tot zijn dood kon leiden’, zegt het Openbaar Ministerie.

Het motief voor de moord was vermoedelijk een ruzie over drugs. Het slachtoffer kwam uit een andere criminele groep dan de verdachten.

Straffen

De strafeisen tegen de Polen lopen uiteen. Tegen 28-jarige man eiste justitie 10 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Tegen een 25-jarige man werd 12 jaar geëist. Twee Polen, 23 en 31 jaar, hoorden zes jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Een 26-jarige Pool moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vijf jaar de gevangenis in.

Een 24-jarige Pool wordt alleen verdacht van ontvoering en tegen hem werd een cel  gevangenisstraf geëist. Over twee weken volgt de uitspraak.

 

Deel dit artikel: