'Opvolger Zegwaard-verdachte staat al klaar'

DEN HAAG - 'De opvolger van Reda N., de vermoedelijke overvaller van multimiljonair Zegwaard, staat al klaar', zegt criminoloog Jan Dirk de Jong. De Haagse crimineel zit vermoedelijk vast voor de gewelddadige overval op Zegwaard.

Justitie heeft bevestigd dat er verdachten zijn aangehouden voor de gewelddadige overval. De multimiljonair uit Rijswijk werd in maart onder schot gehouden in zijn eigen villa en er werden flink wat dure spullen gestolen.

In het geruchtencircuit gaat de naam rond van een Haagse crimineel met een Marokkaanse achtergrond: de 25-jarige Reda N. Die zou al een hele lijst delicten op zijn naam hebben staan, van overvallen tot bedreiging van agenten.

Onzichtbaar

We weten niet veel van hem, behalve dat hij een grote crimineel is die justitie maar wat graag achter de tralies wil hebben. N. lijkt het typische product van de criminele straatcultuur.

Volgens criminoloog Jan Dirk de Jong van onderzoeksinstituut Rebond moet je dan niet denken aan overlastgevers en kruimeldieven, maar aan onzichtbare jongens. ‘De ernstige criminelen zie je niet. En als er een uitvalt dan staat er altijd wel weer een ander klaar om zijn plaats in te nemen.’

Marokkaan

Het systeem is steeds moeilijker te bestrijden door een paar nieuwe verschijnselen. ‘Wat je ziet is dat die jongens zich weggezet voelen door de samenleving, omdat ze allochtoon zijn. Ze trekken elkaar naar beneden en hebben het gevoel dat de samenleving ze niet moet’, zegt De Jong.

Reda N. is een Marokkaan, maar daar ligt het niet per se aan. ‘Het is een achterstandsprobleem, geen Marokkaans probleem’, volgens De Jong. ‘Het is te makkelijk om er een sticker ‘Marokkaan’ op te plakken. Dat is politiek slim, maar geen verklaring.’

Vreugde

Of Reda N. daadwerkelijk achter de overval op Zegwaard zit, wordt mogelijk na het weekend bekend. Eerder wil justitie niet meer informatie geven.

Deel dit artikel: