Rishi donderdag nog bij kinderrechter

DEN HAAG - De 17-jarige Rishi stond drie dagen voor zijn dood nog voor de kinderrechter. Dat zegt de advocaat van de familie van Rishi, Rob Heemskerk. De 17-jarige jongen moest voorkomen, omdat hij op een schuurtje was geklommen om lood of koper te stelen.

‘Rishi, zijn moeder en ik waren afgelopen donderdag nog op de rechtbank’, zegt de Haagse advocaat Rob Heemskerk. ‘Voor de kinderrechter gaf Rishi toe dat hij koper had willen stelen en daar heeft hij ook een passende straf voor gekregen.’ De jongen werd ook verdacht van mishandeling en een andere diefstal, maar daarvoor werd hij vrijgesproken.

Uit huis geplaatst

Anderhalf jaar geleden werd Rishi uit huis geplaatst, maar hij had zijn leven inmiddels weer aardig op de rails zegt de familie-advocaat. Hij woonde in een woongroep in Scheveningen en stond onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. ‘Rishi werd bijna 18 jaar en dan zou die ondertoezichtstelling aflopen. Hij had wel gevraagd of hij af en toe nog kon komen praten.’ De begeleiding van de jeugdreclassering zou wel doorgaan na zijn verjaardag.

Rishi moest zich tot voor kort voor 1.30 u 's nachts melden in zijn woongroep. 'Maar de rechter had dat uitgaansverbod juist donderdag opgeheven.'  Stichting Jeugdformaat, die de woongroep begeleidt, had al eerder aan Omroep West bevestigd dat de jongen zich niet meer aan een tijd hoefde te houden.

Familie aangeslagen

‘Verder was Rishi van plan om weer contact te zoeken met zijn vader, daar had hij al even geen contact meer mee’, zegt Heemskerk. De moeder van Rishi is kapot door de dood van haar zoon. ‘Ze stond afgelopen zaterdag, vlak nadat ze het vreselijke nieuws had gekregen, huilend op mijn antwoordapparaat. Ze is al dagen niet aanspreekbaar en kan het niet bevatten dat haar zoon er niet meer is.’

Heemskerk houdt het verloop van het onderzoek van de Rijksrecherche in de gaten. ‘Rishi krijgen ze daarmee niet terug, maar ik kan wel voor ze in de gaten houden dat het onderzoek zorgvuldig gebeurt.’

Verder is de familie van Rishi boos over de foutieve berichtgeving in sommige media. ‘De jongen is af en toe neergezet als een crimineel. Hij had een verleden, maar wat er over hem geschreven is, klopt niet allemaal en dat doet de familie pijn.’ Heemskerk treedt op als adviseur van de familie. ‘Ik wacht het onderzoek af, maar als blijkt dat de politieagent onterecht geschoten heeft, dan onderneem ik namens de familie stappen’, aldus Heemskerk.

 

Deel dit artikel: