Wethouder geeft 'uitglijder' toe en voert direct winterdienst in

DEN HAAG - Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsbeheer) heeft de winterdienst in Den Haag per direct ingevoerd: 'Ik heb de touwtjes aangehaald. Ik wil dit niet nog een keer meemaken.’ De wethouder zei dit in het programma Studio Haagse Bluf op Omroep West.

Door de gladheid gebeurden er afgelopen nacht in Den Haag tientallen ongelukken. Fietsers gingen onderuit, de ambulancedienst moest zeker twintig keer uitrukken en op het Hubertusviaduct vond een aanrijding plaats waar zeker acht auto’s bij betrokken waren.

Half vijf

Volgens Revis is er afgelopen nacht om half vijf tijdens een schouw wel onderzocht of het glad was. Dat leek niet het geval, maar er werd wel op drie plekken gestrooid: het Hubertusviaduct, Prins Bernhardviaduct en het Schenkviaduct. Daarna bleek dat het toch op andere plekken ook glad was.
De wethouder heeft daarom nu de regels ‘aangescherpt’. Als de weersvoorspellingen daar aanleiding toe geven, wordt er vaker gecontroleerd en, aldus Revis: ‘Bij twijfel wordt op alle hoofdwegen en –fietspaden gestrooid.’
De wethouder noemt de situatie ‘heel vervelend’. Revis: ‘Er had moeten worden gestrooid.’

Winterdienst

Officieel kan de winterdienst van de gemeente pas op 3 december in werking treden. Die houdt onder meer in dat voertuigen van speciale apparatuur worden voorzien. Maar Revis heeft bevolen dat die nu per direct van kracht is. ‘U snapt dat dit niet nog een keer gaat gebeuren.’
Dat mensen nu zijn gevallen en dat er ongelukken zijn gebeurd noemt de wethouder ‘heel vervelend’.
Wel wijst hij erop dat er ook ongelukken zijn gebeurd op plekken waar ook als het glad is niet wordt gestrooid. Dat gebeurt alleen op hoofdroutes voor auto’s en fietsen.
De wethouder zegt nog niet in te kunnen gaan op de vraag wat er gaat gebeuren als mensen die een ongeluk kregen, claims indienen bij de gemeente. ‘Dat moeten we afwachten.’

Winterslaap

De grootste partij in Den Haag, de PvdA, uitte vrijdagochtend stevige kritiek op de wethouder. Raadslid Rajesh Ramnewash was onaangenaam getroffen door het feit dat er in Den Haag zo slecht werd gestrooid afgelopen nacht. ‘De eerste keer dat het glad is, ligt Den Haag op zijn kop,’ zei hij tegen Omroep West.

Foto: Fietser is gevallen op de Erasmusweg in Den Haag/Fotograaf Rob Venema

Deel dit artikel: