Vier jaar cel voor doodrijder Fred Winkel

DEN HAAG - De man die Fred Winkel doodreed in de Weimarstraat in Den Haag moet 4 jaar de cel in. Ook mag hij, als hij weer vrij is, vijf jaar lang niet rijden. Dat heeft de rechter bepaald. Tegen Lesley W. was 5 jaar cel en 7 jaar rijontzegging geeïst.

De man reed op 10 augustus met 107 kilometer per uur door de Weimarstraat, tussen de Valkenboskade en de Valkenboslaan. Op die plek is 50 kilometer per uur toegestaan. Ook had Lesley W. cannabis gebruikt.

Opzet

De rechter veroordeeld W. voor doodslag. Volgens de rechtbank had hij kunnen weten dat het mis kon gaan, omdat hij veel te hard een drukke winkelstraat in reed. 'De verdachte is bekend in het gebied, hij woont daar in de buurt, en wist dus dat daar veel voetgangers en fietsers lopen en rijden.'

De rechter voerde als verzachtende omstandigheid aan dat W. spijt heeft betuigd. Verder had W. wiet gerookt op de dag van het ongeluk, maar er kan niet worden bewezen dat dat zijn rijgedrag heeft beïnvloed. De rechtbank sprak hem daar dus van vrij.

Niet meer te ontwijken

Winkel werd afgelopen zomer geschept toen hij met zijn fiets de Weimarstraat wilde oversteken. Hij overleed vrijwel meteen. 'Hij maakte een onverwachte beweging en stak de straat over', zegt W. 'Ik kon hem niet meer ontwijken, ook niet als ik wel 50 had gereden. En hij heeft mij denk ik totaal niet gezien', verklaar de W. twee weken geleden voor de rechtbank.

Het ongeluk riep een hoop reacties op. Veel mensen waren getuige van de aanrijding. Op de plek waar het gebeurde, lag lange tijd een zee van bloemen.

Deel dit artikel: