Den Haag onderzoekt nieuwe treinverbinding België

Hogesnelheidstrein Fyra
Hogesnelheidstrein Fyra
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat zelf kijken welke mogelijkheden er zijn om alsnog een nieuwe treinverbinding naar België op te zetten. De gemeente is ontzettend teleurgesteld dat er binnenkort geen directe verbinding meer is.
Wethouder Peter Smit zegt dat afspraken uit het verleden plots niets meer waard blijken te zijn. Hij denkt dat veel reizigers de dupe worden van de nieuwe dienstregeling, die zondag ingaat.
Staatssecretaris Wilma Mansveld maakte maandag een einde aan 11 jaar gesteggel met België over een snelle internationale treinverbinding. Daarbij is afgesproken dat er een hsl komt tussen Breda en Antwerpen, naast de Fyra tussen Amsterdam en Brussel. Een directe verbinding tussen Den Haag en Brussel, zoals die altijd wel was afgesproken, zit niet in het pakket.
De Hofstad gaat nu dus zelf een onderzoek doen om te kijken of er alsnog een nieuwe verbinding kan worden opgezet. Particuliere aanbieders zoals Veolia of Connexxion zouden wel oren hebben naar het exploiteren van zo'n traject. ‘Naast Rotterdam, Roosendaal en Antwerpen moet deze trein liefst ook Delft, Dordrecht en Mechelen aandoen’, vindt Smit.

Gedupeerde reizigers

Volgens de wethouder zijn ondertussen veel reizigers gedupeerd door de overeenkomst met de Belgen. ‘Zeker de dagelijke pendelaars tussen België en de Randstad’, vindt Smit. Bovendien is de Fyra duurder en minder flexibel, omdat reizigers een plekje moeten reserveren. ‘Je kunt dus niet even de volgende trein pakken.’ Hij verwacht dat reizigers vaker de auto zullen pakken.
Afspraken om makkelijker over te kunnen stappen in Rotterdam en het terugbrengen van de reistijd met een half uur, zijn volgens Smit onvoldoende. Dat staat volgens hem niet in verhouding met de geschonden afspraken. De wethouder is vooral boos over het principe. ‘Het moet niet normaal worden dat overheden afspraken niet nakomen’, zegt hij.