Grote onzekerheid over aardwarmteproject

DEN HAAG - Het aardwarmte-project in Den Haag Zuidwest is in grote problemen. Drie Haagse woningcorporaties stappen uit het duurzaamheids-project vanwege hun slechte financiƫle positie.

De corporaties kunnen niet garanderen dat ze in staat zijn hun afspraken na te komen en de geplande woningen op tijd kunnen opleveren. Het is daarom de vraag of het project waarbij vierduizend woningen door aardwarmte zouden worden verwarmd  kan doorgaan.


De overgebleven partners, Eneco, E.ON en de gemeente Den Haag werken aan een oplossing zodat het aardwarmte-project alsnog doorgezet kan worden. Ze houden er hierbij rekening mee dat de partijen volgend jaar een extra investering van 1 miljoen euro in het project moeten steken. Voor de gemeente Den Haag gaat het om een bedrag van 3,5 ton.


2,5 miljoen achterlaten


Ook moeten de corporaties instemmen met een aantal voorwaarden waaronder zij uit het project stappen. Zo zouden zij hun inleg en investering van elk 2,5 miljoen euro bij het aardwarmte-project moeten achterlaten. De corporaties zijn hier nog over aan het nadenken.


D66 in de Haagse gemeenteraad is geschrokken van het nieuws. D66-raadslid Tobias Dander: ‘Het is onduidelijk of het project nu wel door kan gaan. Als dit niet het geval is dan kan de ambitie van Den Haag om in 2040 een klimaatneutrale gemeente te worden in de knel komen.’ De partij gaat wethouder Baldewsingh om opheldering vragen.


In Den Haag Zuidwest wordt op een speciale centrale op ruim tweeduizend meter diepte geboord naar aardwarmte. Het verwarmen van woningen met aardwarmte is duurzaam omdat er een stuk minder CO2 wordt uitgestoten. Het is een prestigieus project omdat het de eerste keer is dat in Nederland op zo’n grote schaal aardwarmte wordt gebruikt. In juni van dit jaar sloot prins Willem Alexander tijdens een feestelijke bijeenkomst de eerste driehonderd woningen aan op aardwarmte.


 

Deel dit artikel: